Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Augusta. 2022. Zanimljivosti
Koja biljka bi mogla da nas prehrani na Marsu?

Čovječanstvo već decenijama detaljno ispituje Zemljinog prvog komšiju praveći planove da ga jednog dana i kolonizuje. Ipak, osim mnogo slabije gravitacije, odsustva atmosfere na koju smo navikli na našoj plavoj lopti, postoji još jedan problem koji čovjek mora da reši da bi mogao da naseli Mars – koju hranu bismo mogli da gajimo?

Uslovi na Crvenoj planeti su mnogo suroviji i zemljište na njoj nije izuzetak. Ne samo da je tlo posno i u njemu nema organske materije i korisnih mikroba, nego je i veoma zasićeno solima i mineralima zbog čega većina biljaka sa Zemlje nikada ne bi mogla da uspije u njemu.

Nova naučna studija, međutim, predlaže rešenje – lucerku (medicago sativa).

Sposobna ne samo da preživi, već i da se razvija u veoma nepristupačnom vulkanskom zemljištu sličnog sastava kao ono koje pokriva Mars, naučnici smatraju da bi mogla da predstavlja izuzetno dobar temelj kao početna kultura.

Lucerka bi vremenom oplemenila zemlju na plantažama na kojima se gaji, a osim za hranu, njeni ostaci bi mogli da se koriste za đubrenje i dodatno obogaćivanje zemlje u kojoj bi kasnije mogli da se uzgajaju repa, rotkvice i zelena salata.

“Zbog niskog sadržaja hranjivih materija u zemljištu Marsa i visokog saliniteta vode ne bi mogli da se gaje usevi. Zbog toga je od suštinske važnosti da se dugoročno poveća hranjivost zemljišta i smanji salinitet“, navodi se u novoj studiji, objavljenoj u časopisu Plos One.

Od lucerke do salate

Prethodna istraživanja pokazala su da čak i one izuzetno izdržljive biljne kulture sa Zemlje ne bi mogle uspješno da se uzgajaju bez donošenja i dodavanja đubriva zemljištu u kojem bi rasle. Tu na scenu stupa lucerka.

Stručnjaci su utvrdili da bi lucerke mogle da rastu u regolitu Marsa bez dodavanja đubriva.

Još važnije, testirano je i kako bi se simulirani regolit sa Marsa ponašao ukoliko bi se nađubrio lucerkom. Repa, rotkvice i zelena salata – tri biljke koje zahtjevaju vrlo malo održavanja, brzo rastu i nije im potrebno mnogo vode – uspješno su uzgojene u njemu.

Postoji začkoljica – potrebna je svježa, slatka voda. Na osnovu daljih eksperimenata, naučni tim misli da bi slana voda sa Marsa mogla da se tretira bakterijama i onda filtrira kroz vulkansku stenu kako bi se dobila sveža, slatka voda potrebna za uzgoj.

“Prvi put je osmišljena integrisano korišćenje biođubriva i mikroba za obradu bazaltnog regolita i slane vode kako bi se stvorili resursi za održiv uzgoj biljaka“, navode istraživači.

Uzgoj lucerke na Marsu i njeno korišćenje u oplemenjivanju tla riješilo bi mnoge logističke probleme transportovanja ogromnih količina đubriva i hrane milionima kilometara do Marsa.

Preuzeto sa portala: agrosavjet.com

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision