Monday, 27. March 2023.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Ko sa kim, kako, kada, pitanje je svih pitanja koja se čekaju u vezi formiranja vlasti u FBiH i kantonima

Ko sa kim, kako, kada, hoće li se pratiti dogovori iz sarajevskih stranačkih centrala i hoće li se prenijeti i na kantone, pitanje je svih pitanja koja se čekaju u vezi sa projekcijama i koalicijama za vlast na prostoru Federacije BiH, pa samim tim i kantona. Neodgovorenih je pitanja mnogo, posebno gledajući kroz prizmu oktobarskih obećanja kako će vlast biti formirana do kraja godine, pa onda do kraja, januara, a sada se već spominje i kraj februara. Dakle, neke stvari se nikad ne mijenjaju, pa ni ova neispunjena politička obećanja.

Počelo je sa izlaskom NES-a i  SBiH oko pregovora za državnu vlast, kulminiralo sjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije pri izboru delegata u Dom naroda državnog parlamenta. Nakon što je SDPBiH ostao bez svog  predstavnika u Domu naroda BiH, objavili su da, što se tiče njih ‘Osmorka’ je prestala da postoji. Na političkoj sceni sada su prisutna dva bloka stranaka.  „Trojka“ koju čini  SDP, NIP i Naša stranka  kao i Inicijativa Fuada Kasumovića. 

NES,  SBIH, PDA i Pokret za nove generacije djeluju u drugom bloku. Da je zajedništvo i povjerenje nestalo, jasno je vidljivo iz izjava predsjednika SDP-a i NES-a. Nermin Nikšić kaže, ako nastave saradnju, dogovore će pratiti i potpisi kao što je to u pogledu jasne parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Nismo iznevjerili partnere, sa SDP-om nismo dogovarali izbor delegata, javno smo kazali i kada smo istupili iz pregovora na državnom nivou, ističe predsjednik NES-a Nermin Ogrešević. Spremni su nastaviti pregovore oko formiranja vlasti, ali zajedno sa Pokretom za nove generacije, koji više nije prihvatljiv SDP-u, u ovom trenutku nastavljaju svoj politički angažman.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision