Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2022. Svijet
Ko je Liz Tras, osoba koja ima najveće šanse da naslijedi Borisa Džonsona?

Liz Tras (Truss) favoritkinja je za nasljednika Borisa Džonsona (Johnson) na čelu vladajuće Konzervativne stranke i britanske vlade pošto je u utrci za Downing Street svojim političkim iskustvom pretekla suparnika Rišija Sunaka (Rishi).

Sve ankete uoči petka, kad završava glasanje članova Konzervativne stranke, govore u prilog Tras. Rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak. Upravo je Sunak izazvao to takmičenje podnijevši ostavku zbog niza vladinih skandala čime je potaknuo i druge ministre da ga slijede te na kraju “srušio” i Džonsona.

Iako ga mnogi smatraju boljim javnim govornikom, meta je kritika zbog fiskalne nepopustljivosti kad je riječ o borbi protiv privredne krize, a sputava ga i imidž bogatog tehnokrate. Sunaka, koji bi, da ga izaberu, bio prvi britanski premijer koji nije bijelac, optužuje se i za izdaju jer je srušio s vlasti torijevskog junaka Brexita Džonsona.

Tras s druge strane uporno šalje direktnu i konzistentnu poruku, obećava veliko smanjenje poreza i izbjegava kritikovati Džonsona.

“Bolja političarka”

Ona je bolja političarka – rekao je Džon Kurtis (John Curtice), politolog sa Sveučilišta Strathclyde u Glasgovu.

– Pitate li me u čemu je bit kampanje Liz Tras, odmah ću vam reći: smanjenje poreza, a ne milostinja. Sasvim jasno – rekao je za AFP. “U tome nema ničega što bi išlo Sunaku u prilog.” 

Prema Kurtisovom mišljenju, Tras torijevcima uspješno prenosi “tradicionalnu konzervativnu poruku”, a smatra da Sunak ostavlja dojam da se slabije nosi s pritiskom.

– Može se vidjeti da je ona duže u ovoj igri – dodao je.

Političko putovanje

Tras (47) opisuje svoj uspon na vrh britanske politike kao “putovanje”. Kritičari kažu da je ambiciozna oportunistkinja. Potiče iz ljevičarske porodice i prvo se pridružila centrističkim liberalnim demokratima da bi potom prešla desnim konzervativcima.

Postala je zastupnica okruga Jugozapadnog Norfolka na istoku Engleske 2010., preživjevši prije toga otkriće izvanbračne afere koja ju je zamalo koštala nominacije. Od 2012. bila je na nekoliko ministarskih i drugih dužnosti u obrazovanju, finansijama i pravosuđu.

Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak zemlje u Evropskoj uniji, ali brzo “okrenula kaput” i postala jedna od najvećih pobornica Brexita nakon referenduma. Kada je Britanija izašla iz EU, Džonson ju je zadužio za pregovore o novim sporazumima o slobodnoj trgovini, a prošle godine imenovao ju je ministricom vanjskih poslova.

U toj ulozi prihvatila se kontroverzne zadaće rješavanja poteškoća s Briselom u trgovini sa Sjevernom Irskom poslije Brexita. Poput Džonsona, strogo govori o Rusiji i nedvosmisleno podržava Ukrajinu.

Zbog njenog stila odijevanja i nastupa pred fotografima, poput poziranja u tenku u Estoniji i fotografisanja u Moskvi s krznenim šeširom, uspoređuju je s ikonom torijevaca Margaret Tačer (Thatcher). Njen ponekad uštogljeni stil postao je bitno opušteniji, a pristalice joj nastoje ublažiti imidž otkrivajući da voli karaoke i druženja.

Van establišmenta ili ne?

– Za stranku koja je zadnjih godina skrenula u prilično populističkom smjeru, ona se uspijeva prezentirati kao autentičnija i svakodnevnija od Rišija Sunaka, koji se doživljava dijelom globalne elite – rekao je Tim Bejl (Bale) s londonskog Sveučilišta Kvin Meri.

– Poput Borisa Džonsona, ona je sklona ideji da postoji neka elita kojoj se treba oduprijeti i predstavlja se kao osoba koja je izvan establišmenta, uprkos tome što je bila u vladi osam godina.

Sunak (42), unuk indijskih doseljenika, odrastao je kao sin dva ljekara u Sautemptonu, na južnoj obali Engleske. Pohađao je prestižni Vinčester Koledž, a onda i Oksford. Tras, koja je pohađala državnu školu u Licu na sjeveru Engleske, također je studirala na Oksfordu. Oboje su studirali politiku, filozofiju i ekonomiju.

Sunak je upoznao suprugu Aksatu Murti (Akshatu Murty), čiji je otac osnovao indijski tehnološki div Infosys, na američkom Stenfordu da bi se potom zaposlio u Goldman Sachsu i investicijskim fondovima. Bio je zastupnik okruga Ričmond na sjeveru Engleske od 2015. istaknuvši se ubrzo kao mogući budući premijer.

Postao je ministar finansija početkom 2020., zasluživši ubrzo pohvale zbog predvođenja programa vladinih podrška građanima i preduzećima pogođenim pandemijom koronavirusa.

No Sunak se suočio prošle godine s padom popularnosti nakon što je otkriveno da mu supruga nije platila porez u zemlji. Kritičari također tvrde da nema razumijevanja za obične ljude jer je jako bogat.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision