Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ko je dobio, a ko izgubio direktne mandate za Parlament FBiH

Na osnovu prebrojanih 98,40 odsto biračkih mjesta za Parlament FBiH, Stranka demokratske akcije (SDA), koju predvodi Bakir Izetbegović, osvojila je najviše direktnih mandata, a najveći gubitnik opštih izbora kada je u pitanju federalna skupština je Stranka za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koja ne samo da nije osvojila nijedan redovni mandat, već nije prešla ni cenzus od tri odsto, tako da neće imati nijednog poslanika.

Za Parlament FBiH ostalo je da se prebroji nešto manje od dva odsto biračkih mjesta, a ono što je u ovom trenutku jasno jeste da će 14 stranaka dobiti direktne poslaničke fotelje, odnosno rasporediće 73 redovna mandata. Nakon što budu prebrojana sva biračka mjesta, biće poznato i ko je osvojio preostalih 25 kompenzacionih mandata, mada predviđanja i za ovo pitanje već postoje.

Ispred svih, kao i na prethodnim izborima, je SDA. Ova partija osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, 21 direktan mandat, a na osnovu osvojenih 231.590 glasova. Pošto su male šanse da se nešto može promijeniti po pitanju redovnih poslaničkih mjesta, jasno je da će SDA imati jedan direktni mandat manje nego 2018. godine, kada je osvojila 22, a ukupno s kompenzacionim mjestima 27 mandata. Takođe, SDA je dobila oko 20.000 glasova manje nego prije četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) sa svojim koalicionim partnerima zadržala je svoje biračko tijelo (129.184 osvojena glasa), ali nije zadržala broj direktnih mandata. Prema dosad dostupnim podacima, oni su osvojili 12 redovnih mjesta u parlamentu, za razliku od 2018, kada su osvojili 13. Ipak, kada budu dodijeljene kompenzacije, očekuje se da će ukupan broj mandata biti kao i na prethodnim izborima, a to je 16.

Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila je 128.405 glasova, što je dovoljno za 11 direktnih mandata. Upoređujući s prethodnim opštim izborima to je jedan manje, jer su tada sa 145.458 glasova osvojili 12 direktno, a četiri putem kompenzacije.

Dvocifreni broj mandata u ovom trenutku ima i Demokratska fronta, koju predvodi Željko Komšić (Za građansku državu – DF/GS), sa osvojenih 10 direktnih mandata sa 104.284 glasa. Takođe, to je jedan mandat manje nego na prethodnim izborima, ali nakon što se dodijele mandati putem kompenzacije, Demokratskoj fronti trebalo bi da pripadnu još četiti mandata, čime će jasno ostvariti mnogo bolji rezultat.

Najviše redovnih mandata za Parlament FBiH nakon DF-a osvojila je NES – Stranka za evropsku BiH i to četiri. Osvojili su 41.371 glas, a očekuje se da im slijedi i jedno kompenzaciono mjesto.

Po tri direktna mandata, prema dosad obrađenim podacima, imaju lista Povjerenje (Narod i pravda, SPU BiH), te Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), koja je na ovaj način dobila jedan direktan mandat više nego 2018. godine. Povjerenje, koje predvodi Elmedin Konaković, osvojilo je 65.565 glasova, a projekcije govore da bi putem kompenzacije trebalo da osvoje još četiri mandata. HDZ 1990 je osvojio 26.339, čime su dobili jedan redovan mandat više nego 2018. godine.

Naša stranka ima dva direktna mjesta u federalnoj skupštini, a zadržali su i broj glasača od prije četiri godine. Njima bi takođe trebalo da pripadnu još tri kompenzacijska mjesta.

Isti broj direktnih mandata (dva) osvojila je i Stranka za BiH, a kompenzacijom bi trebalo da dobiju još dva mandata. Oni su došli do toga zahvaljujući 35.719 glasova, što je ipak značajno manje u odnosu na prošle parlamentarne izbore, kada su s oko 50.000 glasova imali ukupno šest mandata.

Po jedan direktni mandat osvojilo je čak pet stranaka. Gledajući po broju glasova, predvodi ih Pokret demokratske akcije (PDA) sa 18.251 glasom. Međutim, oni nemaju velikog razloga za zadovoljstvo jer su osvojili duplo manje glasova nego prije četiri godine, kada su sa 37.731 glasom imali četiri poslanika (tri redovna i jedan putem kompenzacije).

Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović (BHI) zasad je osvojila 14.675 glasova, a jednog redovnog poslanika obezbijedili su Hrvatska republikanska stranka (HRS) sa 12.843 glasa, Hrvatski nacionalni pomak (HNP) sa 5.253 glasa, te Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) 4.247 glasova.

Za najvećeg gubitnika izbora kada je u pitanju Parlament FBiH može se proglasiti Savez za bolju budućnost (SBB). Stranka kojom upravlja Fahrudin Radončić sa 26.914 osvojenih glasova ne samo da nije uspjela doći do redovnog mandata, već neće imati ni kompenzacioni, jer osvojeni glasovi nisu bili dovoljni ni za prelazak cenzusa od tri odsto (osvojili 2,83 odsto).

Koliko je njihov rezultat loš, govori činjenica da su 2018. godine osvojili ukupno osam mandata, od čega je pet bilo direktnih, a na kontu glasova pisalo je 70.571.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision