Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
 Ko će biti ministri u Vijeću ministra BIH i dalje se samo spekuliše?

Sve se glasnije spominju imena koja bi mogla biti u utrci za pozicije u novom Vijeću ministara BiH. Ta nepoznanica mogla bi djelimično biti riješena ove sedmice, nakon sjednice Predsjedništva BiH, kada će se na stolu naći kandidatura Borjane Krišto za mandatarku novog Vijeća ministara BiH. Nakon što je Krišto prošla provjere CIK-a BiH i SIPA-e, smetnji za imenovanje nema. Buduća predsjedavajuća Vijeća ministara BiH naredne sedmice predstavit će svoj program u Predsjedništvu BiH, što će ujedno biti potvrda mandata.

Ko će biti novi državni ministri, pitanje je koje je nakon potpisivanja sporazuma o formiranju državne vlasti između Osmorke, SNSD-a i HDZ-a BiH u fokusu javnosti. Do zvanične raspodjele resora, u igri više imena. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje četiri pozicije. Ranije je potvrdio da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci i partnerima pripadne Ministarstvo finansija i trezora, a kao novi ministar najčešće se spominje ime Zorana Tegeltije. Na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje, čini se, Staša Košarac. Kao novi ministar za ljudska prava i izbjeglice spominje se Vojin Mijatović. Ministarstvo sigurnosti rezervisano je za koalicijske partnere SNSD-a, a ministarsku fotelju, prema glasinama pojedinih, mogao bi zauzeti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. Ipak, o imenima Dodik još ne želi govoriti.

Zastoje u procesu formiranja Vijeća ministara BiH ne očekuju ni u strankama Osmorke. Najizvjesnije je da bi mjesto ministra vanjskih poslova moglo pripasti Elmedinu Konakoviću. A predsjednik NiP-a niti je otvoreno porekao, niti potvrdio. Osim toga Osmorka će imenovati ministra saobraćaja i komunikacija, a u igri je Edin Forto, te ministra odbrane BiH. Tu ministarsku fotelju mogao bi zauzeti Zukan Helez. Iako su zvanična imena i dalje pod znakom pitanja, bolja politička atmosfera nakon formiranja Vijeća ministara BiH, kako tvrdi Nermin Nikšić, nije upitna.A HDZ BiH imena svojim budućih ministara čuva u tajnosti. Ipak, odavno nije tajna da će njihovi kadrovi, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zauzeti i fotelje ministra pravde te ministra civilnih poslova.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision