Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2023. Zanimljivosti
Ključni sastojak dijetalnih pića biće proglašen potencijalno kancerogenim

Širokorasprostranjeni zaslađivač u proizvodima poput dijetalne „koka-kole“, „sprajta“ i „pepsija“ trebalo bi da u julu bude proglašen potencijalno kancerogenim, što se očekuje da će izazvati burne reakcije prehrambene industrije.

Očekuje se da će Međunarodna agencija za istraživanje raka, u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije, sredinom jula proglasiti aspartam kao potencijalno kancerogenu materiju, piše Rojters.

Bijeli bezukusni prah, aspartam ima malo kalorija i vještački je zaslađivač – oko 200 puta slađi od šećera i klasifikovan je aditiv pod slovom „E“.

Ovakvi potezi su u prošlosti dovodili do povećanja zabrinutosti kod potrošača, tužbi i pritisaka na proizvođače da promijene recepte ili pronađu alternative.

U odluci koja će biti saopštena u julu neće biti navedeno koliko ove materije čovek može bezbjedno da konzumira. Takve savjete i preporuke daje drugo tijelo SZO, odnosno njen stručni komitet za prehrambene aditive – JECFA.

Taj komitet zasebno takođe procjenjuje aspartam ove godine, a svoje nalaze saopštiće istog dana kada i Agencija za istraživanje raka – 14. jula.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision