Ponedjeljak, 23. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2019. Izdvojeno, Svijet
Klimatski summit u New Yorku: Posljednjih pet godina bilo je najtoplije u historiji
Znakovi i posljedice globalnog zagrijavanja se ubrzavaju, pokazuju najnoviji naučni podaci objavljeni u nedjelju uoči UN-ovog klimatskog summita u New Yorku.

Analiza Svjetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u historiji mjerenja.

U istom je periodu značajno porastao nivo mora, a rekord je dostiglo i ispuštanje ugljik-dioksida (CO2).

WMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog plina u atmosferu.

Izvješće te organizacije sinteza je najnovijih naučnih spoznaja o uzrocima i posljedicama neviđenog globalnog zatopljenja u posljednjih nekoliko godina.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1.1 Celzijev stepen, a samo između 2011. o 2015. za 0.2 stupnja.

To je rezultat velikog ispuštanja CO2 kada je od 2015. do 2019. u atmosferu otišlo 20 posto više tog plina u usporedbi s prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji vjerojatno najviše zabrinjava je porast razine mora koji je od 1993. do danas prosječno iznosio 3.2 milimetra godišnje. No, od svibnja 2014. do 2019. bio je pet milimetara godišnje. Prosjek u desetogodišnjem razdoblju, od 2007. do 2016. iznosio je oko četiri milimetra.

“Dizanje razine mora se ubrzalo i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktici i na Grenlandu jako pogoršalo stvari u budućnosti”, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

“Kao što smo tragične učinke ove godine vidjeli na Bahamima i u Mozambiku, dizanje razine mora i intenzivne tropske oluje dovode do humanitarnih i gospodarskih katastrofa”, istaknuo je.

Izvješće također upozorava na prijetnje oceanima, jer više od 90 posto viška topline uzrokovanog klimatskom promjenama završava u vodi. Analiza WMO-a pokazuje da su oceani u 2018. bili najtopliji u povijesti mjerenja.

Prema studiji, gdje god da se pogleda priča je ista: globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem utječe na obuhvat i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplinski udari i šumski požari.

Cilj WMO-ova izvješća je informirati sudionike UN-ova klimatskog summita koji se u ponedjeljak održava u New Yorku, prenosi Hina.

Politički čelnici okupit će se na jednodnevnom sastanku koji je osmišljen tako da se na njemu samo ne razgovara, nego da iznjedri konkretne mjere, rekao je glavni tanik UN-a Antonio Guterres.

“Čelnicima sam poručio da ne dolaze s lijepim govorima, nego s konkretnim mjerama”, izjavio je uoči summita.

“Ljudi žele rješenja, mjere i akciju. Očekujem da ćemo čuti smislene planove kako drastično smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova u idućih deset godina i potpuno ih ukinuti do 2050.”, naglasio je Guterres.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision