Četvrtak, 28. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 24° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Maja. 2020. Svijet
Kineski parlament odobrio prijedlog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

Kinesko zakonodavno tijelo je usvojilo odluku o primjenjivanju kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbjednosti na Hong Kong, što je vanredan i neviđen potez koji ima za cilj da poluautonomnu teritoriju vrati pod kontrolu Pekinga, javlja Reuters.

Zakon o bezbjednosti za Hong Kong izmijeniće Osnovni zakon, odnosno konstitutivni dokument te teritorije, kako bi administracija tog grada bila obavezna da provede mjere o kojima će kasnije odlučivati kineski lideri.

Zakonom se zabranjuje secesija, strano miješanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmjerene na rušenje centralne vlasti i strano miješanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

Potez Kine izazvao je široku osudu i zabrinutost unutar i izvan Hong Konga zbog planova Pekinga za poluautonomnu teritoriju.

Policija je raspoređena širom Hong Konga kako bi zaustavila današnje proteste protiv kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti.Glasanje je uslijedilo nakon što je u srijedu u Hong Kongu uhapšeno najmanje 360 ljudi, pošto je policija ispalila suzavac i pritvorila demonstrante u nizu sukoba koji su izbili širom grada.

Aktivisti u Hong Kongu smatraju da će novi zakon potkopati građanske slobode i da bi mogao biti iskorišten za suzbijanje političkih aktivnosti.

Kineska skupština usvojila je i budžet koji je predložila Vlada. Planirano je povećanje potrošnje da bi se otvorila nova radna mjesta u pokušaju da se podstakne privredni rast poslije pada usljed pandemije virusa korona.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision