Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2022. Zanimljivosti
Kineski naučnici napravili ribu robota koji guta mikroplastiku

Robotske ribe koje “jedu” mikroplastiku jednog dana bi mogle da pomognu u čišćenju zagađenih okeana u svijetu, smatra tim kineskih naučnika sa Univerziteta u Sečuanu u jugozapadnoj Kini koji je radio na ovom izumu.

Meki na dodir i veličine samo 1,3 centimetra, ovi roboti u obliku ribe već usisavaju mikroplastiku u plitkoj vodi.

Tim ima za cilj da usavrši tako da sakupljaju mikroplastiku u dubljim vodama i daju podatke o zagađenju mora u realnom vremenu, navodi Vang Jujan, jedna od članica tima naučnika koji su radili na razvoju robota.

“Razvili smo tako laganog minijaturnog robota koji se može koristiti na mnogo načina, na primjer u biomedicinskim ili opasnim operacijama. Tako mali robot se može ubaciti u neki dio tijela i tako pomogne u otklanjanju neke bolesti”, dodaje Jujan.

Crna robotska riba je osvijeljena i može da zamahne perajama i pomjera tijelo. Naučnici mogu da je kontrolišu zahvaljujući svjetlu kako bi izbjegli da je ne progutaju druge ribe ili oštete plovila.

Ukoliko je druge ribe slučajno progutaju, može da se svari, jer je napravljena od poliuretana koji je biokompatibilan, dodaje naučnica.

Riba je u stanju da apsorbuje zagađivače i da se oporavi čak i kada je oštećena. Može da pliva do 2,76 dužina tijela u sekundi, brže od većine vještačkih mekih robota.

“Uglavnom radi na prikupljanju mikroplastike i kao robot za uzorkovanje i može se više puta koristiti”, naglasila je Jujing.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision