Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2023. Svijet
Kina tvrdi da ratom u Ukrajini upravlja ‘strani faktor’

Čini se kao da strani faktor upravlja krizom u Ukrajini, zalažući se za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang.

“Strani faktor stavio je krizu u Ukrajini u službu određenih geopolitičkih ciljeva”, rekao je novinarima na marginama godišnjeg parlamenarnog sastanka u Pekingu, ne navodeći pritom na koga misli.

Također je pozvao na dijalog, “što je prije moguće”.

“Sukob, sankcije i pritisak neće riješiti problem… Proces mirovnih pregovora trebao bi početi što je prije moguće, jer su brige o sigurnosti svih strana legitimne i treba ih poštovati”, rekao je.

Kina u centru pažnje

Kineski stav o ratu u Ukrajini posljednjih je sedmica u centru pažnje usljed produbljivanja odnosa sa Moskvom i zabrinutosti zapadnih zemalja koje smatraju da zemlja koja je odbila nazvati Rusiju agresorom u ovom sukobu ne može biti iskren posrednik u bilo kakvim potencijalnim mirovnim pregovorima.

Rusija je 24. februara prošle godine poslala svoje trupe u Ukrajinu u onome što naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Sukob je rezultirao porušenim gradovima, milionima raseljenim i slabljenjem globalne ekonomije.

Kineski ministar vanjskih poslova naglasio je da Peking nije osigurao oružje ni za jednu stranu ukrajinskog sukoba, odgovarajući na komentare američkih dužnosnika o “posljedicima” koje će Kina snositi ukoliko Rusiji osigura “smrtonosno oružje”.

“Kina nije uključena u sukob u Ukrajini i nije osigurala oružje nijednoj strani. Prema tome, razgovor o krivici, sankcijama i prijetnji Kine je apsolutno neprihvatljiv”, naglasio je.

‘Tajvan – crvena linija’

Na konferenciji za novinare, Qin je također govorio o odnosu SAD-a i Kine, izrazivši nadu da bi dvije zemlje mogle naći “zajednički jezik”.

Naglasio je da je Tajvan glavna poveznica Pekinga i Washingtona, opisujući ga kao “jezgru ključnih pitanja i prvu crvenu liniju koja u odnosima SAD-Kina ne smije biti pređena”.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom i ne isključuje upotrebu sile za preuzimanje kontrole nad otokom. Pojačala je vojni i diplomatski pritisak na otok otkako je Tsai Ing-wen, koja traži nezavisnost, 2016. godine prvi put izabrana za predsjednicu. Tsai je rekla da budućnost otoka ovisi o narodu Tajvana.

SAD je zakonom obavezo da će pružiti Tajvanu sredstva za odbranu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision