Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Juna. 2015. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Kina-SAD: Potencijalni sukob zbog spornih ostrva?

U posljednjih 18 mjeseci Kina je sve aktivnija u Јužnom kineskom moru gdje gradi vještačka ostrva, što, prema CNN-u, postavlja pitanje bezbjednosti SAD. Do sada zvanični Peking je izgradio teritoriju jednaku površini 1.500 fudbalskih terena i na taj način proširio prostor na koji polaže pravo suvereniteta, ali na uštrb međunarodnih voda, što predstavlja prijetnju za slobodu kretanja, naročito za SAD.

CNN navodi primjer grebena pod nazivom Subi koji se nalazi više od hiljadu kilometara van obale Kine, a koji bi uskoro mogao da postane veliko vještačko ostrvo na kom bi trebalo da bude izgrađena aerodromska pista dužine 3.000 metara.

U međuvremenu, patrolni avioni Filipina i SAD su dobijali upozorenja da se udalje od svih vještačkih ostrva koje je izgradila Kina, koja tvrdi da ima teritorijalni integritet i suverenitet nad njima.

Neposredno potom, iz Vašingtona su stigli oštri odgovori, mornarički lideri su takav stav Kine nazvali apsurdnim, dok je sekretar za odbranu Eš Karter rekao da će SAD letjeti, ploviti i raditi gdje god međunarodno pravo dozvoljava.

CNN navodi da je međunarodno pravo na strani SAD navodeći da u Konvenciji Ujedinjenih nacija o zakonu na moru, tj. u članu 121 piše da ne postoji pravni osnov da se suverenitet uspostavi na grebenima ili vještačkim ostrvima.

Uprkos tome, Kina je 24. aprila upozorila filipinski avion koji se približio grebenu Subi da napusti kinesku teritoriju, što se dogodilo i 26. maja, ali sa avionom američke mornarice koji je osam puta upozoren da odmah napusti taj položaj.

“Pretvaranje podvodnog kamena u pistu jednostavno ne daje prava na suverenitet i restrikcije međunarodnog vazdušnog ili pomorskog saobraćaja“, rekao je Karter nedavno u Singapuru.

Ipak, praktični odgovori SAD su bili prilično jasni, borbeni brodovi i vojna avijacija 7. flote se nalazi u Јužnom kineskom moru, ne obraćajući pažnju na tvrdnje Kine da to znači povredu teritorijalnog integriteta.

CNN navodi da SAD moraju da rade na vojnim partnerstvima u tom regionu i da u sukobu sa Kinom ostvare što više saveznika, prije svih se tu misli na Indiju, Јapan i Australiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision