Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Septembra. 2022. Zanimljivosti
Kina planira poslati dvije letjelice prema Jupiteru i Uranu

Kina je predstavila ambiciozne planove za misiju fokusiranu na Jupiter i Uran. Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4. Cilj ove ekspedicije bit će slanje dvije svemirske letjelice, veća sonda je namijenjena za Jupiter, a manja za prelet dalekog Urana.

Sonde će biti lansirane pomoću Long March 5 rakete, a koristit će prelete iznad Venere i dva puta iznad Zemlje kako bi letjelice bile na putanji prema vanjskom solarnom sistemu prije nego se odvoje i postave kurs za svoje “mete”.

Glavna svemirska letjelica će istraživati Jupiterov sistem te će kružiti oko mjeseca Callista, a možda i Galilejske mjesece.

Manja letjelica će krenuti na dugi put do Urana. Kineski naučnici još uvijek razmatraju naučne ciljeve.

Kineska svemirska agencija je ranije razmatrala i mogućnost landera kao dio misije fokusirane na Callisto, no najnoviji plan uključuje orbiter, ne i lander.

Kina je lansirala svoju prvu nezavisnu interplanetarnu misiju 2020. godine u kojoj su orbiter Tianwen 1 i rover Zhurong istraživali mars. Misija Tianwen 2 će biti lansirana oko 2025. godine, a njen cilj će biti prikupiti uzorke s malog asteroida pod nazivom Kemo'oalewa, koji je blizu Zemlje.

Tianwen 3 će biti vezan za prikupljanje i transport uzoraka s Marsa, a ta misija bi trebala biti lansirana najranije 2028. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision