Utorak, 3. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2019. Svijet
Kim otvorio novi grad u Sjevernoj Koreji

Veliko slavlje s vatrometom održano je u ponedjeljak u novom gradu u Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong Una – novog grada Samjiyon u blizini svete planine Paektu odakle potiče njegova porodica.

Mediji projekt opisuju kao “oličenje moderne civilizacije”.

Grad Samjiyon zamišljen je kao “socijalistička utopija” s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da u tom gradu može da se smjesti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.

Glasnogovornik vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnom ekonomijom, dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona kasnila je zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali “robovskom radnom snagom” jer nisu primali platu, imali su slabu hranu i bili su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tokom deset godina, a u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tokom prošle godine o fabrikama, porodicama i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks, što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobijanje podrške javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision