Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Juna. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Kerry uskoro u posjeti Bagdadu – Islamisti zauzeli bivšu tvornicu hemijskog oružja – Irak pred građanskim ratom, evakuacija ambasade Srbije

BAGDAD, BERLIN, PARIZ – Zapadne vlade poručile su da je neophodno da Irak dobije novu, jedinstvenu vladu, koja bi potrebe svih narodnih grupa uvažavala, a čime bi se spriječio građanski rat, tj. rat konfesionalnih i etničkih grupa. Ambasada Srbije u Bagdadu biće privremeno evakuisana. Nemačka vlada upozorila je na opasnost zaoštravanja sukoba u Iraku i zatražila da se spriječi građanski rat i formira nova vlada, koja bi potrebe svih narodnih grupa ravnopravno uvažavala, prenose nemački mediji.
“Mora se spriječiti građanski rat konfesionalnih i etničkih grupa”, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert danas u Berlinu i ocenio da rešenje problema defitino leži u Bagdadu.
On je ukazao na potrebu da se u Bagdadu formira jedna vlada koja bi bila fer i objektivna prema potrebama svih narodnih grupa.
I šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je upozorio da aktuelna situacija predstavlja jednu veliku opasnost kako za Irak, tako i za susjedne države.
On je, kako prenose nemački mediji, zahtjevao od iračkog vođstva da djeluje i formira vladu u kojoj bi na odgovarajući način bile zastupljene i religije i regije Iraka.
Francuska je pozvala na formiranje vlade jedinstva u Iraku, sa ili bez šiitskog premijera Nurija al-Malilika, da bi se borila protiv sunitskih ekstremista koji napreduju ka Bagdadu. Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus je rekao da ofanziva pripadnika ekstremističke grupe Islamska država Irak i Levant, koji su se približili Bagdadu, predstavlja prjetnju bez presedana. Takođe, izvori iz američkog kongresa su najavili da će američki državni sekretar Džon Keri uskoro otputovati u Irak. AFP navodi da nije bilo više informacija o tome kada će Keri posetiti Irak, usred vojne ofanzive ekstremista.

Sunitski islamisti koji su preuzeli kontrolu dijela Iraka osvojili su bivšu tvornicu za proizvodnju hemijskog oružja iz perioda režima Sadama Huseina, izjavila je glasnogovornica američkog State Departmenta. “Znamo da je ISIL (Islamska država u Iraku i Levantu) zauzeo kompleks Al Mutana”, izjavila je Jen Psaki u saopćenju. Međutim, ona je precizirala da ne misli da će pobunjeni islamisti proizvoditi operativno hemijsko oružje, zbog zastarjelosti proizvoda koji se tamo još nalaze.
Kompleks, koji se nalazi oko 70 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, počeo je proizvoditi iperit i druge hemijske gasove, od kojih i sarin, početkom 80-tih godina, nekoliko mjeseci nakon imenovanja Sadama Huseina u predsjedništvo, prema dokumentu CIA-e. Ovaj program hemijskog naoružanja dostigao je svoj vrhunac u toku rata između Irana i Iraka krajem 80-tih godina, s oko 209 tona sarina 1987. i 394 tone 1988. godine. Međutim, prema tvrdnjama CIA-e, ovaj kompleks je zatvoren nakon prvog Zaljevskog rata kada je rezolucijama Ujedinjenih nacija Iraku zabranjeno da proizvodi hemijsko oružje. Početkom 90-tih godina, kompleks je korišten za nadgledanje uništenja iračkog skladišta hemijskog oružja. Međutim, Sjedinjene Američke Države su “zabrinute bilo kojim osvajanjem vojnih kompleksa od strane ISIL-a”, precizirala je Psaki. “Mi ne mislimo da u ovom kompleksu ima materijala (za proizvodnju hemijskog oružja) za vojno korištenje i teško će biti, ako ne i nemoguće, da se prenese na sigurnu lokaciju”, dodala je ona.

Kerry uskoro u posjeti Iraku

AFP navodi da nije bilo više informacija o tome kada će Kerry posjetiti Irak, usred vojne ofanzive ekstremista. Američki predsjednik Barack Obama ranije je objavio da Washington kreće u novu diplomatsku ofanzivu i najavio ovog vikenda upućivanje visokog američkog zvaničnika na razgovore na Bliski Istok i u Evropu, prenijela je agencija AFP. Obama je ranije u petak izjavio da su Sjedinjene Države spremne da pošalju do 300 vojnih savjetnika u Irak, kao i da izvedu ciljane udare u borbi protiv ekstremista.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision