Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Keltski zlatnici vrijedni milione ukradeni iz njemačkog muzeja

Keltski zlatnici vrijedni nekoliko miliona eura i neprocjenjivi kao kulturno blago, ukradeni su iz Keltskog muzeja u Manhingu u Gornjoj Bavarskoj. Ministar nauke i umjetnosti Bavarske ocjenjuje da je to „katastrofa“.

Razbijenu, praznu vitrinu u kojoj je do tada stajalo više od dvije hiljade godina staro zlatno blago u vrijednosti od nekoliko miliona eura, otkrili su zaposleni Keltsko-rimskog muzeja u bavarskom gradu Manhingu, u utorak, po dolasku na posao u ranim jutarnjim satima.
„Bila je to klasična provala, kao u lošem filmu“, rekao je portparol Bavarske kriminalističke policije (LKA) u Minhenu. Ukradeno je svo zlato – 483 keltskih zlatnika ukupne težine oko četiri kilograma.

Prema informacijama policije, tek treba da se utvrdi klasična vrijednost zlata prema dnevnom kursu. Međutim, kolekcionarska vrijednost je nekoliko miliona eura. Policija pretpostavlja da će počinioci pokušati da prodaju zlatnike na ilegalnom tržištu umjetnina ili će ih „u najgorem slučaju istopiti“.

Telefon i internet prekinuti u vrijeme pljačke
Još uvijek nije jasno da li postoji veza između pljačke zlata i diverzantskog napada na tehničku prostoriju „Telekoma“ u Manhingu.

Vlasti su brzo primijetile da je u vrijeme pljačke bio prekid telefonskih linija i interneta. Gradonačelnik Herbert Nerb je za Zidojče cajtung rekao:

„Odsjekli su cio Manhing. Muzej je zapravo lokacija visoke bezbjednosti. Ali sve veze sa policijom su bile prekinute.“

Provalnici su nešto posle ponoći u prostoriji „Telekoma“ prekinuli nekoliko optičkih kablova, što je dovelo do prekida telefonskih i internet veza kod 13.000 „Telekomovih“ korisnika u regionu – a sa tim i alarmne veze muzeja sa policijom.

Vrlo je moguće da iza obje provale stoje isti počinioci. Bavarska kriminalistička policija još nije komentarisala ovu pretpostavku.

Najveće otkriće keltskog zlata u 20. vijeku
Prema Keltsko-Rimskom muzeju, ovo ukradeno blago je najveće otkriće keltskog zlata 20. vijeka. Datira otprilike iz prvog vijeka prije nove ere i otkriveno je tokom iskopavanja u oblasti Manhing u ljeto 1999. godine. Blago je izloženo u muzeju od 2006. i od tada je tamo bilo glavna atrakcija.

Takozvani Opidum Manhing smatra se izvanrednim keltskim naseljem, u kojem arheolozi još uvijek vrše iskopavanja. Bavarski zavod za očuvanje spomenika ubraja to naselje među najvažnije arheološke spomenike sjeverno od Alpa.

„Gubitak keltskog blaga je katastrofa, zlatnici su nezamenljivi kao svjedočanstvo naše istorije“, rekao je bavarski ministar nauke i umjetnosti Markus Blume (CSU). Kulturna šteta je ogromna.

„Ko god da je počinio ovo djelo okrnjio je našu istoriju i pritom pokazao nevjerovatnu kriminalnu energiju“. Blume je rekao da se mora učiniti sve da se razjasni pozadina ove pljačke i da se kriminalci uhvate.

Najnovija u nizu velikih pljački muzeja
Ova pljačka je posljednja u nizu velikih pljački muzeja u Njemačkoj. Iz muzeja „Zeleni svod“ u nekadašnjoj Kraljevskoj palati u Drezdenu 2019. je ukradeno neprocjenjivo blago. Tržišna vrijednost opljačkanih predmeta – najmanje 113,8 miliona eura.

Marta 2017. iz berlinskog muzeja Bode ukraden je 100 kilograma težak zlatnik “Big Maple Leaf“. Dvojica pripadnika jednog od arapskih klanova osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog tog djela. Zlatnik nikada nije pronađen .

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision