Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
KCUS: U slučaju preminule S.H. nije napravljen niti jedan propust – Roditelji preminule podnijeli su krivičnu prijavu

Nakon što je Federalna televizija u svom političkom magazinu Mreža objavila detalje o sumnjivoj smrti Selme Hajdarević, kćerke poznatog bh. pisca i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Hadžema Hajdarevića, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu organizirana je vanredna konferencija za novinare. Na njoj su čelnici ove institucije odbacili odgovornost za smrt 26-godišnje Sarajke. U isto vrijeme optužili su neurohirurga Kemala Dizdarevića da koristi smrt pacijentice kako bi nanio štetu Centru i prouzrokovao haos na Klinici za neurohirurgiju.

Član Stručnog tima Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Eldin Burazerović kazao je danas novinarima da je utvrđeno da je u slučaju pacijentice S.H., koja je nedavno preminula na toj klinici, učinjeno sve u skladu s dobrom ljekarskom praksom i suvremenim protokolima liječenja te da nije napravljen niti jedan propust.

– Utvrđeno je da je u konkretnom slučaju učinjeno sve u skladu s dobrom ljekarskom praksom i suvremenim protokolima liječenja, kapacitetima i tehničkom opremljenosti i nije napravljen niti jedan propust po pitanju te pacijentice. Također kategorički odbacujemo sve dezinformacije koje su plasirane u javnosti po pitanju sujete ljekara kao osnovnog motiva zbog čega prof. dr. Kemal Dizdarević nije pozvan u konkretnom slučaju – kazao je dr. Burazerović.

Prema riječima diplomirane pravnice UKCS-a Dijane Kreho, Klinički centar je iz medija saznao da je obitelj preminule pacijentice podnijela krivičnu prijavu protiv nekoliko ljekara KCUS-a zbog nesavjesnog liječenja.

– Klinički centar nije bio obaviješten da se protiv njihovih ljekara vodi taj postupak jer su roditelji, kao roditelji, podnijeli krivičnu prijavu protiv tih ljekara. Mi smo to saznali iz medija. Dakle, niko nije pružio mogućnost tim doktorima da bilo šta kažu u svoju odbranu, pa makar i za novine, iako bi i to bio način koji nije uredu ako se radi o postupku gdje će se ta krivična prijava istražiti od nadležnih organa – kazala je Kreho.

Savjetnik za medicinske poslove u UKCS-u doc. dr. Nenad Vanis kazao je da su „posljednjih dana u medijima iznesene klevete, neistine i optužbe na račun naših ljekara i osoblja koje ruše ugled Kliničkog centra i dostojanstvo svih nas uposlenika u ovoj ustanovi“.

– Trudimo se svakodnevno pružiti maksimum u spašavanju ljudskih života i pružanju pomoći svim našim pacijentima. Smrt pacijenata nam teško pada, ali mi se svakodnevno suočavamo s tim, to je naš posao. Nije prvi put da se zbog ličnih sujeta i neostvarenih želja napada ugled i dostojanstvo UKCS-a, a ovom pres-konferencijom ćemo nastojati staviti tačku na sve. Podnijet ćemo prijavu za klevetu nadležnim institucijama za iznošenje laži u cilju ostvarivanja svojih interesa koji narušavaju ugled svih zaposlenika – kazao je.

Upitani za detalje u vezi sa spomenutim slučajem na današnjoj pres-konferenciji ljekari su istaknuli da, u skladu s pravilima profesije koju obnašaju, ne smiju diskutirati o detaljima vezanim za historiju bolesti pacijentice „jer je to vrlo povjerljivo“.

Doktor Abdulah Hasanagić s Klinike za neurohirurgiju UKCS istaknuo je da je pacijentica S.H. primljena na Kliniku za neurohirurgiju 7. decembra 2013. godine, a preminula je 5. januara 2014. godine. – Doktor Kemal Dizdarević, po želji roditelja, preuzeo je tretman i liječenje pacijentice 12. 12. 2013., pet dana nakon prijema i sve vrijeme je bez stava stručnog kolegija vodio pacijenticu – kazao je. U UKCS kažu da žale zbog toga što nije urađena obdukcija pacijentice, jer bi tad bilo sve jasnije. Na obdukciju, kažu, nisu pristali roditelji. – Formirat ćemo tim stručnjaka, vještaka, čak i iz drugih država koji će dati ocjenu. Možemo ići i na super vještačenje, treba samo vremena da se utvrdi šta je i kako bilo, pa tek onda da se ljudi javno okrivljuju – kaže Kreho. Inače dr. Kemal Dizdarević obnaša funkciju doktora specijaliste na Klinici za neurohirurgiju, a današnjoj pres-konferenciji UKCS-a nije prisustvovao zbog, kako je rečeno, godišnjeg odmora. Roditelji preminule pacijentice S.H. podnijeli su krivičnu prijavu protiv šest ljekara Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje što je, tvrde, dovelo do smrti njihove 26-godišnje kćerke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision