Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2014. Region, Vijest dana
Katolici obilježavaju Badnji dan, sutra Božić

Katolici širom svijeta, pa naravno i u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju badnji dan. To je dan uoči katoličkoga Božića. Ime mu dolazi od riječi bdjeti, jer se na Badnji dan, kao i na Badnje veče, simbolički bdije čekajući Kristovo rođenje.

Isus Krist je, govoreći o svom povratku i uspostavljanju Božje vladavine nad Zemljom, ozbiljno upozorio sve Kršćane da moraju biti duhovno budni i da tako spremni čekaju njegov povratak, što je temelj Kršćanske vjere.

Danas je dakle vrijeme isčekivanja misa polnoćki, nakon koje počinje praznik Isusovog rođenja, Božić.

Uoči Božića, nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, uputio je božićnu poruku u kojoj je posebno istakao potrebu nestanka mržnje i svađe.

“Dok Vam šaljem ovu Božićnu poruku i čestitam Isusovo rođenje, želim da nestane grube psovke, svake svađe i izvora mržnje, da nestane tolike podijeljenosti i suprotnosti na putu vjere. Neka Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom društvu kojega svi moramo izgrađivati. Neka Isus donese utjehu ožalošćenima, siromašnima, onima koji nemaju posla, koji su osamljeni i bolesni. Posebno neka donese radost djeci da rastu u ozračju obiteljske ljubavi i zdravog društva”, poručio je u svojoj poruci kardinal Vinko Puljić.

Danas je Badnji dan, kasnije i Badnje veče, za gotovo dvije milijarde ljudi na svijetu. Milijardu i 100 miliona katolika, 700 miliona protestanata, ali i mnogi pravoslavni vjernici čije su crkve prešle na gregorijanski kalendar večeras dočekuju Božić.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision