Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2023. Svijet
Katarski premijer: Smanjuju se šanse za prekid vatre u Gazi

Katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani poručio je da izraelsko bombardiranje Gaze “sužava prostor” za novo primirje.

Govoreći na Forumu u Dohi, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani rekao je da će Katar nastaviti s naporima da izvrši pritisak na obje strane da postignu prekid vatre.

Zaljevska država odigrala je ključnu ulogu u pregovorima o jednosedmičnoj pauzu u ratu krajem novembra što je omogućilo oslobađanje talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je “rat u punom jeku”.

Rekao je da su se posljednjih dana “deseci Hamasovih terorista” predali i “polažu svoje oružje i predaju se našim herojskim borcima”.

“Ovo je početak kraja za Hamas”, rekao je.

Komentari dolaze dok se humanitarna kriza u Gazi nastavlja pogoršavati.

U nedjelju poslijepodne, Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas saopćilo je da je do sada ubijeno gotovo 18.000 Palestinaca.

U audio poruci za Al Jazeeru, oružano krilo Hamasa je reklo da je privremeni prekid vatre “dokazao svoju vjerodostojnost” i da više taoci neće biti oslobođeni dok Izrael ne počne pregovore.

U poruci je glasnogovornik Abu Ubaida također rekao da su borci Hamasa u potpunosti ili djelomično uništili 180 vojnih vozila i ubili veliki broj izraelskih vojnika, te da još uvijek zadaje udarce Izraelu, a “ono što dolazi još je veće”.

Govoreći na konferenciji, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je da Izraelu “ne bi trebalo dopustiti da nastavi kršiti međunarodno humanitarno pravo” i pozvao na međunarodne sankcije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision