Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Augusta. 2023. Zanimljivosti
Kasni lansiranje novog Forda Explorera u Europi?

Prema informacijama objavljenim u jednom njemačkom časopisu, lansiranje novog električnog Forda Explorera na europsko tržište moglo bi biti odgođeno za šest mjeseci.

U martu ove godine američki proizvođač automobila službeno je lansirao novi električni Explorer, model razvijen na Volkswagenovoj MEB arhitekturi kao tehnološki blizanac modela ID.4. Novi električni Ford Explorer trebao je krenuti s proizvodnjom ovog mjeseca, a prodaja je trebala početi u prvim mjesecima sljedeće godine. No, čini se da bi Ford morao odgoditi lansiranje na europsko tržište.

Barem tako tvrdi jedna njemačka publikacija. Prema ovom izvoru, zaposlenici centra u Kolnu već su obaviješteni o tome. Razlog ove moguće šestomjesečne odgode navodno je povezan s novim sigurnosnim propisima koji će stupiti na snagu u bliskoj budućnosti.

U ovoj publikaciji nije navedeno o kojim tačno propisima, ali očito automobil treba prilagoditi. Ono što se zna da će Europska unija od 2024. neke dodatne sisteme pomoći staviti na popis obaveznih za sve nove automobile. Za novohomologirana vozila ova se obaveza primjenjuje već od 6. jula 2022., a od 2024. također će se provoditi za vozila sa starim tipom homologacije. Također, predstavnici Forda nisu potvrdili, niti demantovali ovu informaciju.

Ford još nije otkrio pojedinosti o pogonskom sklopu tako da ostaje nejasno koje pojedinačne komponente Ford dobiva od Volkswagena i kako se električni Explorer razlikuje od ostalih modela temeljenih na MEB-u. Poznato je od ranije da Explorer EV nudi pogonske sklopove, s pogonom na zadnje ili sva četiri točka, koji nude brzo punjenje istosmjernom strujom od 10 posto do 80 posto za samo 25 minuta.

Ako će Ford zaista odgoditi lansiranje novog električnog Explorera za šest mjeseci, to znači da će se američki model u Europi, s kojim Ford cilja na osnovnu cijenu ispod 45.000 eura, moći naručiti najranije u ljeto 2024. godine. Što je najgore, knjiga prednarudžbi otvorena je s debijem ovog modela, dakle, u martu 2023.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision