Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2023. Region
Karen Donfrid: “Postoji šansa da zemlje regiona napreduju na evroatlantskom putu”

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da za zemlje Zapadnog Balkana postoji prilika da napreduju na putu evroatlantskih integracija. Ona se u intervjuu za “Glas Amerike” posebno osvrnula na izazove između Kosova i Srbije, i naglasila da dvije zemlje moraju donijeti teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

“SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za odnose Kosova i Srbije, već da im pomognu da donesu teške odluke. Oni pokušavaju da budu snaga koja će donijeti promjene na bolje i Kosovu i Srbiji. Da su me, prije nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija krenuti u veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne i pogriješila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost”, rekla je Donfrid u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Američka zvaničnica istakla je da za zemlje Zapadnog Balkana postoji prilika da napreduju na putu evroatlantskih integracija.

“Duboko vjerujem da građani Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju donijeti, apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke – naravno. Te odluke se ne mogu nametnuti, ali su neophodne”, rekla je Donfrid.

“Kosovo i Srbija trebalo bi da žele da ostvare budućnost koja je pred njima i da budu spremni da donose odluke koje mogu izgledati bolne. Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbijedimo tu budućnost, a Kosovo i Srbija treba da urade težak posao”, poručila je Donfrid.

Zvaničnica Stejt departmenta govorila je i o ruskoj agresiji u Ukrajini koja traje skoro godinu dana i američkoj pomoći koju pruža odbrani te zemlje.

Ukazala je da naoružanje koje SAD i mnoge druge zemlje kontinuirano obezbjeđuju Ukrajini treba da joj omogući bolju poziciju u odbrani teritorije od ruske agresije.

“Bolno je pomisliti da nas manje od mjesec dana dijeli od jednogodišnjice ruskog rata protiv Ukrajine. Za to vrijeme naučili smo najmanje tri stvari. Sada znamo mnogo o Ukrajini i mislim da smo svi inspirisani hrabrošću i otpornošću građana koji se odupiru brutalnoj agresiji Rusije. Takođe, naučili smo više o Rusiji, svjesni smo bili njenih igara u Gruziji i Ukrajini 2014. Sada vidimo šta Rusija čini svom susjedu, ne samo na bojnom polju, već i bombardovanjem ukrajinske civilne infrastrukture, energetskih postrojenja”, ukazuje američka zvaničnica. 

Ona kaže da Rusija državu od 44 miliona stanovnika pokušava da, kako kaže, gurne u mrak i hladnu zimu.

Na pitanje da li je zabrinuta da će dolaskom proljeća Rusija intenzivirati svoju vojnu kampanju, ona je kazala da je zabrinuta zbog toga.

“Moral svakog vojnika i ukrajinskog naroda je ogromna sila koju mislim da Rusija nije dobro proračunala”, rekla je Donfrid.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision