Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Augusta. 2023. Zanimljivosti
Kantarion – čudotvorna ljekovita biljka

Ako ste ovih dana boravili u prirodi vjerovatno ste primijetili rascvjetali kantarion. Riječ je o ljekovitoj biljci koju naš narod bere, suši i u koju ima ogromno povjerenje.

Kako kaže novinar Momčilo Antonijević, kantarion se bere kada je u punom cvijetu.

“Idealno je da se kantarion, kao i druge biljke bere kada spadne rosa, posle 11 sati, kada su biljke u punom cvijetu i nisu vlažne od rose. Biljke treba vezati i ostaviti na promajnom mjestu da se suši. Kod kantariona važni su i ljekoviti cvijetovi, a ne stabljika”, istakao je travar za RTS. 

Ističe da je ulje od kantariona crvene boje, da ako se napravi po pravilima, može da se koristi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Ne mora da se čuva u frižideru, ali ga treba držati na tamnom mjestu.

“Kantarion je fototoksična biljka i povećava osjetljivost naše kože na sunce. To je jako izraženo ako pijemo čaj od kantariona, jer ćemo da izgorimo. Ljeti se taj čaj obično ne pije. Odličan je za nervni sistem i organe za varenje, ali ga kao moćnu biljku treba koristiti oprezno”, rekao je Antonijević za RTS.

Travar ističe da je karakteristična biljka za liječenje helikobaktera, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Dobro djeluje i na ženske reproduktivne organe.

“Kantarion ne treba koristiti sa antidepresivima i ljekovima za snižavanje holesterola i krvnog pritiska. Ako se koristi oralno može da umanji dejstvo kontraceptivnih pilula. Zbog toga se preporučuje pažljiva upotreba ove ljekovite biljke”, rekao je Antonijević.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision