Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2024. Region
Kandidat za predsjednika S.Makedonije traži da njegova zemlja izađe iz “Otvorenog Balkana”

Kandidat albanske opozicije za predsjednika Sjeverne Makedonije Arben Taravari izjavio je danas da će, u slučaju da pobijedi na izborima, predložiti Sobranju da Sjeverna Makedonija odmah izađe iz regionalne incijative “Otvoreni Balkan”.

Taravari je to rekao na prezentaciji svoje predizborne platforme koja se zasniva na četiri stuba: Sjeverna Makedonija integrisana u region i Evropu, Sjeverna Makedonija “proizvođač bezbjednosti”, vladavina prava i “konsenzualna demokratija”.

Istakao je je da će njegov najveći prioritet kao predsjednika biti integracija Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju (EU) i da će se zalagati za povećanje i produbljivanje regionalne saradnje koja uključuje Kosovo kao nezavisnu državu.

Istakao je da će tražiti garancije visokog predstavnika EU da poslije usvajanja ustavnih izmjena o uvođenju Bugara u Ustav, neće biti dodatnih zahtjeva za Sjevernu Makedoniju van pregovaračkog okvira iz 2022.

“Mandat za formiranje Vlade povjeriću stranci ili strankama koje dokažu da imaju većinu u parlamentu, tražeći od mandatara vremenski ograničeni plan za sprovođenje ustavnih amandmana”, rekao je predsjednički kandat albanske opticione koalicije “Vredi” koju je na njenom fomiranju podržao kosovski premijer i lider “Samopredjeljenja” Albin Kurti.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće u srijedu, 24. aprila, a drugi u srijedu, 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

U Taravarajevoj predsjedničkoj platformi je i da se ubuduće predsjednik Sjeverne Makedonije bira u parlamentu “duplom većinom” – većinom glasova svih poslanika uz dvotrećinsku većinu poslanika manjina, a traži i da albanski u Ustavu bude drugi zvaničan jezik.

“Pobrinuću se da se iz Ustava eliminiše uvredljiva definicija albanskog kao ‘drugog jezika kojim govori najmanje 20 odsto građana’ i da albanski jezik s njegovim pismom bude službeni jezik na cijeloj teritoriji Republike na istom nivou kao i makedonski jezik”, rekao je Taravari.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision