Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Kakva je sudbina Savjeta ministara BiH nakon izostanka podrške u Parlamentarnoj skupštini

Nakon što je u Parlamentu BiH oboren Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH, predsjedavajući Denis Zvizdić poručuje da neće dati ostavku. S druge strane, već je izvjesno da će opozicija zatražiti smjenu ovog saziva Savjeta ministara. SBB zasad na državnom nivou djeluje opoziciono, ali ministarskog mandata, te direktorske i drugih bitnih pozicija neće da se odrekne.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH su glasali protiv izglasavanja nepovjerenja Vladi Federacije, čiji je dio i SBB. Međutim, učešće u vlasti na državnom nivou nije ih spriječilo da glasaju protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara. SBB se tako svrstao uz opoziciju. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ide i korak dalje. Kaže, SBB se svrstao uz SNSD i stvorio novu koaliciju.

“Novostvorena koalicija između Radončića i Dodika jučer je izvanredno funkcionirala, pogotovo na dva pitanja – rušenje izvještaja o radu Vijeća ministara BiH i neuspjeli pokušaj spašavanja Nikole Špirića s mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OSA-om”, kaže Zvizdić.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba SBB-a u Državnom parlamentu, kazao je FTV-u da, što se njih tiče, nema više bjanko povjerenja i saglasnosti za svaku odluku, već će odlučivati od slučaja do slučaja. Isti princip će važiti i za glasanje o smjeni Vijeća ministara BiH. U SDP-u kažu da je već izvjesno da bi to uskoro moglo biti na dnevnom redu Državnog parlamenta.

“Očekujem da inicijativa za smjenu Vijeća ministara BiH bude pokrenuta na jednoj od prvih sjednica nakon godišnjih odmora budući da je očigledno da je više nego natpolovična većina dala žuti karton ovom sazivu Vijeća ministara BiH”, ističe zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

A za crveni će, izvjesno je, glasati i SNSD. “Ukoliko inicijativa bude pokrenuta, SNSD će glasati za smjenu jer mi od početka govorimo da je ovakav način funkcioniranja izvršne vlasti nemoguć”, poručio je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović.

Ostatak vladajuće koalicije, iako svjesni signala koji su dobili obaranjem Izvještaja o radu, ostaju uz ovo Vijeće ministara.

Šef Kluba zastupnika HDZBiH u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović kaže da zastupnici te stranke niti insistiraju na tome niti misle da Vijeće ministara treba podnijeti ostavku, te ističe da ne zna šta će se dalje dešavati, odnosno kako će reagirati oni klubovi koji su glasali protiv izvještaja, a ni kakve će akcije sprovesti.

Ono što se nameće kao pitanje je i zašto je SBB podržao Vladu Federacije, ali ne i Vijeće ministara, iako u obje institucije imaju svoje predstavnike. Stoji li iza ovog poteza SBB-a lični rivalitet između Fahrudina Radončića i Denisa Zvizdića?

“Vjerujem da postoji, jer svi znaju da je kod svih kadrova SDA na prvom mjestu BiH i jačanje BiH, te zaustavljanje svih procesa koji na bilo koji način mogu ugroziti te interese, a koje kontinuirano dolaze od Dodika i zbog toga sasvim sigurno postoji taj strah”, komentira Zvizdić.

Fahrudin Radončić za FTV kaže da Zvizdić u svom životu nije napravio ništa bitno zbog čega bi neko eventualno mogao imati bilo kakav osjećaj rivaliteta: “Uspješni ljudi navijaju za druge uspješne ljude, a Zvizdić niti po jednom parametru ne spada među takve. Poseban je problem da smo kao država ostali bez 500 miliona eura u Trstu, jer on nije imao hrabrosti da stavi potpis u ime BiH na dokument Transportne zajednice, a sve u strahu šta će mu reći SNSD ili HDZ.”

Odgovor bi se, također, mogao tražiti i u zasad špekulacijama da bi Zvizdić trebao biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH i u oktobru 2018. izaći na megdan Radončiću, koji je najavio svoju kandidaturu treći put. Dva puta je izgubio bitku za Predsjedništvo od Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision