Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2023. Zanimljivosti
Kako uspješno rashladiti prostoriju u kojoj boravite tokom toplih dana

Mnogi prostor u kojim borave rashlađuju klimom, ali oni koji nemaju ugrađen klima-uređaj u svom domu ili pak brinu da će previše rashlađena prostorija utjecati na njihovo zdravlje mogu posegnuti i za alternativnim rješenjima.

Temperaturu u prostoru u kojem boravite svakako možete ublažiti tako što ćete izvesti nekoliko jednostavnih trikova poput zamračivanja, isključivanja električnih aparata ili uz pomoć ventilatora.

Spustite roletne

Zamračivanjem prostora roletnama spriječit ćete ulazak sunčevih zraka u prostor te ćete na taj način smanjiti toplotu tokom dana.

Ako nemate roletne na prozorima, onda koristite zavjese u svijetlim bojama i držite ih navučenima preko prozora.

Koristite pamučne materijale

Pobrinite se da plahte u vašem domu budu 100 posto od pamuka. Pospremite saten i poliesterske plahte za hladnije noći i zamijenite ih pamučnom posteljinom. Pamučni materijal je prozračniji i ugodan je za kožu.

Isključite električne uređaje

Elektični uređaji dodatno zagrijavaju prostor, čak i obična sijalica. Stoga se preporučuje da isključite svjetlo kako ne biste dodatno zagrijavali prostoriju. Također, isključite sve elektroničke uređaje i utikače iz utičnice. Mogu emitirati toplinu čak i ako nisu u upotrebi.

Trikovi s ventilatorom

Tokom toplih ljetnih dana mnogi prostor rashlađuju uz pomoć ventilatora. Mnogi ventilator koriste tako što ga okrenu prema mjestu gdje se oni nalaze. Međutim, bolji efekat rashlađivanja postići ćete ako ventilator stavite ispred otvorenog prozora kako bi taj hladni zrak zaista cirkulirao.

Također, možete napraviti i tzv. ‘dvostruki vjetar’ u sobi, kojim ćete topli zrak izbaciti iz prostorije i propustiti hladniji. Kao prvo, po danu zatvorite sve prozore i vrata i spustite sve roletne, a ovaj trik s ventilatorom radite noću, tako što ćete otvoriti sve prozore i uz prozor staviti ventilator okrenut da puše prema van. Tako ćete topao zrak izbaciti van. Drugi ventilator stavite uz drugi prozor, ali ga okrenite prema unutra, da vrti hladniji zrak izvana prema unutrašnjosti.

Postoji još jedan trik kojim ćete ventilator bolje iskoristiti, tako što ćete staviti posudu s ledom ispred ventilatora koji puše prema unutra i tako sami napraviti “klimu”. Kada zrak prelazi preko leda, led ga hladi i vrti osvježavajući hladniji zrak po sobi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision