Budući u zimskim mjesecima počinje sezona većine sorti narandže, sada je dobro upamtiti kako na tim plodovima s korom odabrati koje su najbolje za jesti te kako pravilno skladištiti da što duže ostanu svježe.
Kad je u pitanju izbor zrelih narandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savjetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje.
“Bez obzira na sortu, zrela narandža treba imati jarko narandžastu boju i svježi, aromatični miris”, kaže dijetetičarka iz New Yorka dr. Nicole Stefanow.
S njom se slaže i chef Nathan Lyon koji predlaže i da se biraju one narandže koje nigdje nisu malo mekše te nemaju nabora ni drugih znakova propadanja, prenosi Večernji list.
“Ako planirate koristiti i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene narandže”, dodaje Lyon. “A prije nego odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i ponjušite: Što je narandža mirisnija, to je bolja!”
“Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbjegavati”, dodala je Stefanow.
Kako skladištiti narandže
Zavisno o stupnju zrelosti narandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lyon, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvijek trajati dosta dulje od narandži koje su do prodajnog mjesta prošle veliku udaljenost.
Na sobnoj temperaturi
“Pohranjene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u zdjeli, narandže će izdržati oko nedjelju dana” kaže chef Jeanne Oleksiak.
“Samo pazite da nisu na direktnom sunčevom svjetlu jer toplina može ubrzati proces sazrijevanja i uzrokovati brže kvarenje”, dodaje.
U hladnjaku
Ako ih ne planirate odmah koristiti, najbolje ih je staviti u frižideru.
“Za maksimalnu svježinu ih spremite ih u fioku frižideru, nikako u plastične vrećice”, savjetuje Lyon, a kako biste spriječili rast plijesni, predlaže i da ohlađene narandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj vrećici ili spremniku za pohranu, jer će ostati bez vlage.
“I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete jesti jer dodatna vlaga takođe može potaknuti kvarenje”, objašnjava.
U zamrzivaču
Ako niste sigurni da ćete stići iskoristiti sve narandže prije nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.
“Iako su bolje svježe, narandže se mogu i zamrznuti; na primjer ako volite komade koristiti za pripremu smoothieja”, kaže Stefanow i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih spremite u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje. “Koricu narandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, supu i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste spriječili da ispare njene arome”, dodala za Real Simple.