Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Kako su evropski i svjetski mediji izvijestili o odluci evropskih lidera da daju zeleno svjetlo BiH

Brojni evropski mediji prenijeli su informaciju da je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

Austrijski Der Standard napisao je da su šefovi država i vlada EU zvanično odlučili da otpočnu pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

“To ne znači da će zemlja, kao i ostali kandidati, moći postati članica u dogledno vrijeme. U prethodnim izjavama se govorilo o ulasku Balkana u EU do 2030. godine. Da li je to realno, može se nagađati, baš kao i u slučaju Ukrajine: zemlja u ratu čije granice nisu ni sigurne ne može postati članica EU”, piše Standard.

Navode da su diplomate na marginama sastanka kazale da bi trebalo pokušati uvesti BiH, Ukrajinu i Moldaviju u pregovarački proces prije ljeta.

“To bi donijelo više mogućnosti za podršku iz fondova EU i djelomičnu integraciju prije formalnog pristupanja. Razlog: Mađarska će preuzeti predsjedavanje EU od 1. jula, a premijer Viktor Orban je deklarirani protivnik približavanja Ukrajine EU. Onda ništa više ne bi funkcionisalo”, navodi se.

Politico citira predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji je poručio da je mjesto Bosne i Hercegovine u “evropskoj porodici” i da je u pitanju “ključni korak naprijed na vašem putu prema EU”.

Podsjetili su da je EU Bosni i Hercegovina dodijelila status kandidata u decembru 2022. godine.

Reuters donosi kratku vijest da je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom citirajući Michela.

Associated Press piše da se 27 lidera EU složilo da započne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom uprkos dubokim etničkim podjelama u zemlji sa 3,2 miliona stanovnika.

“Iako ta zemlja Zapadnog Balkana mora još mnogo da uradi prije nego što pregovori mogu da počnu”, piše AP.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision