Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
KAKO SA POSKUPLJENJIMA U NOVOJ GODINI?

Ono što je definitvno obilježilo prošlu godinu su poskupljenja. No, uprkos vrtoglavoj cijeni energenata na svjetskoj berzi, građani BiH i dalje plaćaju višestruko manje. Stoga, postoji bojazan da će doći do novih povećanja u ovoj godini. Za novu vlast, ovo bi pitanje moralo biti primarno. Dok stručnjaci tvrde da će se eneregetska kriza usložnjavati, prije svega zbog agresije Rusije na Ukrajinu, građani BiH čekaju konkretne poteze države.

Cijene energenata u ovoj godini drastično su porasle. Podsjećamo, cijena gasa početkom januara prošle godine iznosila je 87 feninga po metru kubnom. Trenutno njegova cijena iznosi marku i 37 feninga. Poskupljenje se odrazilo na privredna društva u BiH, ali posebno na budžet domaćinstava. Građane, čini se, trenutno najviše brine kako platiti račune nego hoće li biti dovoljno energenata.

Ugovor koji Energoinvest ima sa Gazprom Exportom produžen je do kraja 2023. godine. Ali, još nisu dobili cijenu koja će biti važeća u prvom kvartalu 2023. godine. Napominju da je, zbog Energoinvestovog dugoročnog ugovora sa Gazpromom, cijena gasa koju imamo – jedna od najpovoljnijih u regiji i Evropi.

“Cijena gasa se po ovom ugovoru obračunava po matematičkoj formuli koja sadrži egzaktne i stvarne podatke, te Energoinvest ne može ni na koji način utjecati na njen sadržaj”, navode iz Energoinvesta.

Prvi čovjek Federalnog ministarstava energije, rudarstva i industrije poručuje da su dobili preporuke Energetske zajednice i Evropske komisije za način korištenja, ali i uštede električne energije. Preporuke koje su dobili su i usvojili. Na taj način je potaknut razvoj inovativnih pristupa, novih usluga, tehnologija i organizacijskih oblika za sudjelovanje na tržištu.

“Dakle mi smo napravili varijantu da budemo energetski nezavisni što se tiče električne energije. Ono sto proizvodimo, mi smo potpuno autonomni. Ono gdje imamo jedan upitnik što se tiče energertske nezavisnosti jeste gas, ali tu smo premostili problem. Kad sa svi govorili da ne treba, mi smo prešli i to se pokazalo da je to potpuno ispravan potez jer da nije se prešlo na Turski tok, ne bismo danas imali gasa”, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić

BiH ne smije sebi dozvoliti rasipanje energije, poručuju stručnjaci. Istovremeno, upućeniji tvrde da će se eneregetska kriza usložnjavati prije svega zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Odluka Rusije da obustavi isporuku gasa zemljama EU-a dodatno je zabrinula evropske zvaničnike, jer terminali za skladištenje ukapljenog gasa kao i novoizgrađeni kapaciteti ne garantiraju sigurnost opskrbe domaćinstava, a posebno privrede.

Kada je riječ o BiH, bez obzira na sve poteze vlasti u pogledu redovne opskrbe gasom, nestabilno tržište i cijene ovog energenta će se odraziti na račune, kako za privredu tako i za domaćinstva. Nezvanično, zbog visoke cijene gasa, u prošloj godini privremeno ili trajno se isključilo 230 preduzeća i gotovo 500 domaćinstava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision