Srijeda, 23. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 7° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2020. Zanimljivosti
Kako prepoznati nedostatak vitamina u tijelu
Određeni faktori dovode do nedostatka vitamina koji su organizmu potrebni da bi normalno funkcionirao. Nepravilna ishrana, dijete, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje, alkohol, određeni lijekovi, ali i trudnoća i dojenje utječu na gubitak vitamina.

Pravilnom prehranom te dodacima prehrani možemo povećati unos pojedinih vitamina u organizam.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A moguće je prepoznati prema degenerativnim promjenama na oku, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunološkom sistemu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i probavnim smetnjama.

Vitamin B

Umor, manjak koncentracije, anemija i poremećaj imunološkog sistema pokazatelji su nedostatka kompleksa B vitamina. Nešto kompleksniji pokazatelji su i demencija, paranoja, depresije i promjene u ponašanju, osip i pukotine kože oko usana te sklonost infekcijama.

Vitamin C

Ako našem tijelu nedostaje vitamin C, to možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desnima, anemiji, smanjenoj otpornosti na infekcije, sporom zarastanju rana i fraktura, alergijama, arterosklerozi, artritisu, ćelavosti, visokom holesterolu, kostobolji, hipoglikemiji i stresu.

Vitamin D

Sunčev vitamin, kako se često naziva, vitamin D u zimskom periodu je gotovo nemoguće da tijelo proizvede. Bolovi u kostima, slabost te bol i grčevi u mišićima, prekomjerno znojenje, visok krvni pritisak, slaba koncentracija i glavobolja karakterišu nedostatak ovog vitamina.

Vitamin E

Karakteristična za manjak vitamina E su hronična oboljenja jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, motorički poremećaj govora, blaga anemija, očna mrena, hiperpigmentacija te sporiji rast kod djece.

Vitamin K

Tipični znaci nedostatka vitamina K su smanjenje gustoće kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i zubnog mesa, potkožna krvarenja, pojava krvi u probavnom traktu i urinu, lako nastajanje modrica.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision