Saturday, 6. December 2025.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

13. Januara. 2024. Zanimljivosti
Kako pravilno skuvati rižu

Rižu je potrebno potopiti preko noći, pa ujutru isprati i onda skuvati.

Jedna od najčešćih metoda kuvanja riže jeste naravno u šerpi kipuće vode, dok voda ne ispari. Međutim, istraživanje je pokazalo da je ovaj metod zapravo otrovan, jer nakon takvog kuvanja u riži ostaje arsen u tragovima.

Arsen riža kontaminira još tokom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida.

“Taj otrov se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i sa problema u razvoju, a najopasniji je za djecu”, upozorio je profesor bioloških nauka Endi Meharg, prenosi The Sun.

 Meharg je testirao različite načine kuvanja riže, kako bi otkrio koji je najzdraviji.

U prvoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u dvije šoljice vode, koja je tokom kuvanja isparila, a otkrio je da sa tom metodom u riži ostaje najviše arsena.

U drugoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u pet šoljica vode i izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se preko noći natopio, a ujutro isprao i tek onda kuvao, sa čim se udio toksina smanjio za 80 posto.

A da li je važno koju vrstu riže jedete?

Nutritivno lošim se smatra bijela riža, jer se dobija ljuštenjem zrna, zbog čega je hranjiva vrijednost manja. U procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što mu oduzima vitamin B, gvožđe i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje gvožđem i B vitaminom, vlakna se nažalost ne mogu vratiti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision