Monday, 4. November 2024.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Oktobra. 2024. Zanimljivosti
Kako povrće pravilno pripremiti za zamrzavanje

Mnogo vrsta povrća može se uspješno zamrzavati, ali je važno pravilno ga pripremiti kako bi se sačuvali ukus, tekstura i hranljive materije.

Evo uputstava za zamrzavanje raznih vrsta povrća i savjeta kako da ga pripremite i skladištite:

1. Grašak

Priprema: Očistite ga i blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ga brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.

Čuvanje: Osušite grašak i rasporedite ga po plitkom plehu u jednom sloju, pa zamrznite. Nakon toga ga prebacite u kesu ili posudu.

2. Mrkva

Priprema: Oljuštite i isijecite na kockice, kolutiće ili štapiće. Blanširajte 2-3 minute, zatim ohladite u ledenoj vodi.

Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, zamrznite, a zatim prebacite u posudu ili kesu.

3. Brokoli i karfiol

Priprema: Očistite, podijelite na cvjetiće i blanširajte 3-4 minute. Potom ih stavite u ledenu vodu da se ohlade.

Čuvanje: Osušite, zamrznite na plehu, pa prebacite u kesu ili posudu.

4. Paprike

Priprema: Isijecite papriku na trakice, kockice ili kolutove (ne morate je blanširati).

Čuvanje: Rasporedite u jednom sloju na plehu, zamrznite i prebacite u kesu ili posudu.

5. Tikvice

Priprema: Isijecite na kolutiće ili kockice i blanširajte 2-3 minute, pa brzo ohladite.

Čuvanje: Nakon što se osuše, zamrznite u jednom sloju i prebacite u kesu.

6. Špinat, blitva i kelj

Priprema: Blanširajte listove špinata, blitve ili kelja dvije minute. Ohladite u ledenoj vodi, ocijedite i osušite.

Čuvanje: Nakon što se listovi osuše, možete ih prebaciti direktno u kesu ili formirati kuglice od listova i zamrznuti.

7. Luk i bijeli luk

Priprema: Luk i bijeli luk možete nasjeckati na kockice, a nije neophodno blanširanje.

Čuvanje: Prebacite direktno u kesu ili posudu i zamrznite.

8. Paradajz

Priprema: Paradajz se obično blanšira (30 sekundi u ključaloj vodi), pa se skine kora, a potom se sječe ili pasirano zamrzava.

Čuvanje: Možete ga staviti u posude ili kese, u komadima ili kao pire.

9. Mahune

Priprema: Operite boraniju pod mlazom hladne vode. Odsijecite vrhove i krajeve mahuna. Ako želite, isijecite mahune na kraće komade (po želji, obično na dužinu od 3-4 cm). Blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ih brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.

Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, stavite pleh u zamrzivač dok boranija ne postane čvrsta (obično nekoliko sati), a zatim prebacite u posudu ili kesu.

Opšti savjeti:

Blanširanje: Blanširanje povrća u ključaloj vodi na nekoliko minuta, a zatim hlađenje u ledenoj vodi, ključno je za očuvanje boje, ukusa i hranljivih materija. Osim toga, usporava kvarenje.

Pakovanje: Koristite kese za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude kako biste spriječili ulazak vazduha i stvaranje leda. Ostavite malo prostora u posudama jer se povrće može proširiti prilikom smrzavanja.

Čuvanje: Povrće možete čuvati u zamrzivaču 8-12 mjeseci, ali najbolje ga je iskoristiti unutar šest mjeseci kako bi se sačuvali ukus i tekstura.

Zamrznuto povrće je idealno za korišćenje u kuvanim jelima, čorbama i varivima.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision