Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2023. Zanimljivosti
Kako odabrati najbolju lubenicu?

Malo stvari više razočarava od donošenja neukusne lubenice kući. Izbjegnite da ikada više osjećate grižnju savjesti tako što ćete naučiti kako izabrati savršeno zrelu lubenicu.

Koliko god željeli jesti lubenicu tokom cijele godine, najbolje vrijeme za kupovinu ovog voća je tokom njegove sezone, koja traje između juna i septembra.

Težina lubenice

Postoji nekoliko stvari koje bi trebala provjeriti prije kupovine. Prvo obrati pažnju na težinu lubenice jer težina igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odaberete lubenice one veličine koju želiš. Zatim probate dići svaku od njih. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude tvoj izbor.

Žuti dio

Vjerojatno ste primijetili kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označava mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavajte lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano.

Odaberite pravi oblik

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ujednačenijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok one ovalnije imaju tendenciju da budu manje aromatične.

Peteljka

Također, obrati pažnju i na peteljku ako je ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, ali ako je zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozreti.

Pokucajte

Iako će vas drugu mogu znatiželjno pogledati, kucanje po lubenici može vam pomoći da odaberete najbolju lubenicu. Lagano tapkajte voće i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, to ukazuje na to da voće ima više vode i da je vjerojatno zrelo. Suprotno tome, ako vaše kucanje zvuči jače, to može biti znak da vam je kora pregusta i da voće nije potpuno sazrelo.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision