Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
KAKO NA GRANICI UĆI U ŠENGENSKU ZONU ?

Bh. državljani prelaskom granice sa Hrvatskom ulaze u šengenski prostor u kojem između 27 država ne postoje granične kontrole. Za bh. građane je najvažnije da prilikom ulaska u Hrvatsku neće biti promjena. Ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima. Od proljeća će Hrvatska šengenska pravila implementirati i na aerodromima

S prvim danom 2023. godine Hrvatska je postala dio najveće zone slobodnog putovanja. Hrvatska od ulaska u EU provodi Zakon o šengenskim granicama, zato granična kontrola ostaje nepromijenjena.

Kako je istakao je ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović, vidljive promjene ulaskom Hrvatske u Schengen će se osjetiti samo na zapadnim granicama zemlje – odlaze u istoriju: “Što se tiče istočnih granica, tu se neće ništa mijenjati”.

A upravo je bh. državljane najviše brinulo hoće li na graničnom prelazu s Hrvatskom biti pooštrene kontrole.

“Hrvatska već jedan period provodi sve mjere koje se traže Šengenskim sporazumom – to je bio način da se kvalifikuju za Šengensku zonu I, mislim da će se takav režim nastaviti”, kaže Osman Topčagić, bivši ambasador BiH i predsjednik Panevropske unije.

Portparolka Granične policije BiH Franka Vican Bošković podsjeća kako će državljani BiH pod istim uvjetima moći ulaziti u Hrvatsku kao što ulaze u Sloveniju ili Mađarsku, ali da da treba imati u vidu eventualne izmjene režima i uvjete ulaska u šengenske zemlje.

Jedine izmjene režima za državljane trećih zemalja, među kojima je i BiH, odnose se na trajanje boravka u šengenskim zemljama – maksimalno je dozvoljeno 90 dana u periodu od pola godine.

“Kad ulazite u zemlju, onda se gleda prethodni period od 180 dana i ako ste već boravili 90, bit će vam uskraćen boravak u područje Schengena. A ako ste boravili 70 dana, možete ući i boraviti maksimalno 20, dok napunite 90”, objašnjava Topčagić.

Oni koji se na području Šengenske zone zadrže duže od dozvoljenog perioda, bit će kažnjeni u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj borave. Bh. građanima kojima Hrvatska nije konačno odredište bit će olakšano putovanje. Gužve na granicama, a posebno u turističkoj sezoni, postat će prošlost.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH navode da se na granici sa Slovenijom i mađarskom više neće provoditi granična kontrola niti zaštita granice, a pravo prelaska imat će sve osobe – i građani EU-a i sve ostale osobe koje zakonito borave na šengenskom prostoru.

Ove godine bit će uveden i elektronski sistem – ETIAS za registraciju putnika iz zemalja koje s Evropskom unijom imaju sklopljen bezvizni režim.

Cilj je povećanje sigurnosti na prostoru Unije. Taksa za formular će iznositi sedam eura, a plaćanja će biti oslobođeni putnici ispod 18 i oni iznad 70 godina. Ulazak Hrvatske u Schengen bio je jedan od strateških ciljeva tamošnje Vlade a trebao bi biti i podstrek domaćim vlastima da ispunjavanjem obaveza osiguraju BiH da iz statusa kandidata postane dio Evrope bez granica.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision