Petak, 14. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Februara. 2020. Zanimljivosti
Kako je nastao Dan zaljubljenih?

Dan zaljubljenih je najromatičniji praznik na svijetu. U većini zemalja se slavi 14. februara, i na taj dan ljudi u različitim zemljama slave ljubav više od petnaest vjekova.

Dan zaljubljenih postoji više od 1.500 godina, ali prema nekim paganskim tradicijama praznici „ljubavi“ su bili popularni i u ranijim periodima.

U starom Rimu, 15. februara se slavio praznik obilja. Zvali su ga Lupercalia. Djevojke bi pisale ljubavna pisma koja su se stavljala u ogromnu urnu. Muškarci bi zatim nasumično izvukli pisma i započeli druženje sa devojkama koje su ih napisale.

Stari Grci su ovaj praznik zvali Panurgy. Igrali bi zabavne ritualne igre u čast boga Pana – zaštitnika stada, šuma, polja i njihove plodnosti. Prema drevnom mitu, Pan je bio veseli momak, koji je obožavao da provodi vrijeme u šumi svirajući flautu i pokušavajući da zavede lokalne nimfe.

Što se tiče modernijih korijena ovog praznika, postoje mnoge legende povezane sa imenom Svetog Valentina, navodi Brain Berries.

Za Svetog Valentina najpopularnija je priča o hrišćanskom propovedniku koji je 269. godine vjenčao rimske legionare sa njihovim voljenim ženama uprkos tome što je bilo zabranjeno i kažnjivo smrću.

Naime, kako bi sačuvao vojni moral, car je proglasio zakon sa kojim zabranjuje legionarima da se vjenčaju jer je vjerovao da će oženjeni muškarac prije razmišljati o svojoj ženi i porodici, nego o carstvu i borbi.

Sveti Valentin je razumio nevolju ratnika i pokušavao je da im pomogne na sve moguće načine. Mirio je posvađane, pisao ljubavna pisma umjesto njih, darivao cvijeće mladim ženama i sprovodio tajna vjenčanja za vojnike.

Kada je Klaudije II saznao za to, naredio je da sveštenik zatvori i ubrzo zatim pogubi.

Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slijepa kćerka od zatvorskog čuvara se zaljubila u njega. Ali Valentin, koji je dao zavijet na celibat, nije mogao da joj uzvrati osjećanja. Ipak, prije pogubljenja, 13. februara, napisao joj je dirljivo pismo, u kome je priznao svoja istinska osjećanja. Djevojka je primila pismo tek nakon pogubljenja, i ako je vjerovati legendi, riječi ljubavi koje su joj čitali drugi dovele su do izlječenja njene sljepoće.

Tako je nastala tradicija pisanja ljubavnih pisama baš na 14. februar.

 

 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision