Sunday, 3. December 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Jula. 2023. Zanimljivosti
Kako je nastao ” Cvijet Srebrenice” i šta simbolizuje?

Jeste li se ikada zapitali kako je nastao Cvijet ”Sjećanje“, umjetničko djelo čija simbolika čuva od zaborava najužasniji genocid počinjen od Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici? Nastao je u malom mjestu Gračanica…Mala „Bosanska soba“ koja se nalazi u zgradi nekadašnje gračaničke medrese mjesto je gdje je stvoren ovaj prepoznatljivi cvijet i gdje se čuva od zaborava stari bosanskohercegovački tradicionalni zanat keranje.

Ove prostorije sjedište su udruženja “Gračaničko keranje”, koje je osnovano 2006. godine s početnih trideset članica, s ciljem zaštite tradicionalne rukotvorine keranja kao jednog od najstarijih zanata na području općine Gračanica i Bosne i Hercegovine. Čipka-kera, kao neprolazna i neprocjenjiva umjetnička vrijednost u Bosni i Hercegovini u izvornom obliku zadržala se samo u gračaničkom kraju, a opstaje upravo zahvaljujući radu vrijednih entuzijasta okupljenih u udruženju “Gračaničko keranje”.

Godine 2011. godine Udruženje je dizajniralo i promoviralo Cvijet “Sjećanje” u želji da se najveća stradanja ljudi u Europi nakon Drugog svjetskog rata ne zaborave. Tada je više od 15.000 cvjetova podijeljeno u gradovima širom BiH, ali i inozemstvu i javnost je prvi puta saznala za ovaj beskrajno tužan i potresan simbol.

Zašto srebrenički cvijet izgleda baš tako?

Cvijet je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Sastoji se od 11 bijelih latica i zelenog tučka, koji imaju svoju posebnu poruku.

Naime, bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih u genocidu, zelena je simbol nade, ali i buđenja te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, regije, Europe i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision