Monday, 21. April 2025.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

10. Aprila. 2025. Zanimljivosti
Kako i zašto koristiti brašno od lješnika, pira i badema

Sve češće u kuhinjama zamiriše nešto drugačije – umjesto klasičnog pšeničnog brašna, sve više ljubitelja zdravije prehrane poseže za alternativnim vrstama poput brašna od lješnika, pira i badema.

Ove vrste brašna ne samo da nude bogatiji okus, već su i nutritivno vrednija, lakše probavljiva i pogodna su za razne prehrambene potrebe.

Brašno od lješnika

Brašno od lješnika dobija se finim mljevenjem suvih, najčešće lagano tostiranih/pečenih lješnika. Po strukturi je vlažnije i grublje od pšeničnog brašna budući da uglavnom sadrži masti i proteine. Veoma je bogato zdravim mastima, vlaknima, vitaminom E i mineralima poput magnezijuma i kalijuma.

Kako ga koristiti?

Brašno od lješnika se odlično uklapa u slatke recepte – recepte za pripremu kolača, mafina, biskvita i palačinki. Njegov intenzivan okus dodatno obogaćuje aromu jela, posebno kada se kombinuje sa čokoladom ili voćem. Može se koristiti i kao dodatak granoli, domaćim proteinskim pločicama, ali i za zgušnjavanje supa i umaka.

Zbog nedostatka glutena, preporučljivo je da se kombinuje sa drugim vrstama brašna.

Brašno od pira

Pir je jedna od najstarijih žitarica, a njegovo brašno sve je traženije u modernoj kuhinji. Iako sadrži gluten, on je blaži i lakše probavljiv nego onaj u običnoj pšenici. Pirovo brašno obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima B grupe i željezom, a zbog nižeg glikemijskog indeksa pomaže u dužem osjećaju sitosti.

Kako ga koristiti?

Brašno od pira idealno je za pripremu domaćeg hljeba, peciva, palačinki, tijesta za picu i kolača. Pogodno je za korištenje i u slatkim i u slanim receptima. Takođe je odlična zamjena za klasično brašno u pitama, savijačama i palačinkama. Pripazite, kod njegove upotrebe kod dizanih tijesta, pirovom brašnu treba nešto duže vrijeme za fermentaciju.

Bademovo brašno

Brašno od badema pravi se od oguljenih, sušenih i fino mljevenih badema. Vrlo je cijenjeno među osobama koje izbjegavaju gluten, prate LCHF ili keto način prehrane. Sadrži visok nivo zdravih masnoća, bjelančevina, vitamina E te malo ugljikohidrata.

Kako ga koristiti?

Izvrsno je za pripremu torti, keksa, biskvita i poslastica bez glutena. Zbog svoje masnoće i vlažnosti, daje tijestu bogatu i mekanu teksturu. Takođe se može koristiti za paniranje, dodavanje u smutije ili izradu krema i nadjeva, prenosi Coolinarika.

U većini recepata ne treba koristiti 100 odsto bademovog brašna – bolje je zamijeniti od 25 do 30 odsto klasičnog brašna bademovim kako bi se sačuvala struktura tijesta.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision