Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
KAKO DO NOVE VLADE U FEDERACIJI BIH ?

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, dao je saglasnost za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Potvrdila je ovo predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. S obzirom na to da drugi potpredsjednik Refik Lendo neće potpisati odluku, ona bi sa dva potpisa trebala ići u Zastupnički dom Federalnog parlamenta. Neustavno bi bilo njeno usvajanje, stav je stručnjaka. Stoga, ako ova odluka i dođe pred zastupnike Zastupničkog doma, biće u svrhu, prije svega, odmjeravanja snaga parlamentarne većine. Iz SDA najavljuju krivične prijave. 

Pokazao je Refik Lendo kako je izledala odluka prethodnog saziva rukovodstva Federacije o imenovanju federalne vlade. Sa tri pečata i potpisa. Sada je situacija takva da na odluci o imenovanju vlade samo su dva potpisa: predsjednice Lidije i potpredsjenika Stojanovića. I kako rokovi cure, kao takva bi se najvjerovatnije u četvrtak trebala naći pred zastupnicima Zastupničkog doma. Članovi Kolegija ovoga doma sutra sjedaju za sto.

“Kolegij Predstavničkog doma bit će održan danas. Na njemu će najvjerovatnije biti utvrđen dnevni red i datum sjednice. Što se tiče očekivanja, sva ulaze u domen špekulacije i gledanja u kristalnu kuglu i time se ne bih bavila”, kaže Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma PFBiH.

Međutim, odluka sa dva potpisa nije u skladu sa Ustavom. Tako, ukoliko bi se zastupnici i odlučili potvrditi takvu odluku i ona bi bila neustavna, kažu pravni eksperti. 

“Ona i ako dođe na Predstavnički dom, on to može razmatrati i primiti k znanju da nije izvršeno imenovanje Vlade, mogu i diskutovati, mogu se i izjašnjavati, ali onda bi to bilo neustavno u smislu potvrđivanja te odluke. Ta odluka nije ustavna ako nema saglasnosti jednog od potpredsjednika”, ističe profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Svjestan je toga i lider SDP-a Nermin Nikšić. Njegov kaolicioni partner Dragan Čović smatra da je takav scenarij izdvodljiv. Većina u domovima je zagarantovana i tvrdi samo je potrebno usaglasiti sve sa Ustavom i Izbornim zakonom. 

“Ne pada nam na pamet da na Predstavničkom domu donesemo bilo kakvu protuustavnu odluku. Odluka koja dođe u Predstavnički dom, koja je odluka predsjednika Federacije, kojoj je podršku dao samo jedan od potpredsjednika, je neustavna i o njoj se neće raspravljati, glasati, ali ćemo jasno ukazati da imamo parlamentarnu većinu”, kaže Nikšić.

“Mi radimo kao da će se to desiti šestog, ja sam uvjeren da ćemo imati zakazan Zastupnički dom i kada ćemo moći to odraditi sukladno Ustavu i Zakonu”, navodi Čović

Ukoliko zaista odluka o imenovanju bude dostavljena Zastupničkom domu, to predstavlja kršenje Ustava Federacije BiH i slijede krivične prijave, poručuju iz SDA. 

“Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Zastupničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava. Predsjednica Federacije BiH bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja”, ističu iz SDA.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision