Četvrtak, 20. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Kako da pomognete pticama za vrijeme visokih temperatura

Iako je ljeto odavno počelo, čini nam se da se ljetne temperature tek zahuktavaju. Nekim životinjama, kao što su ptice, prilično smeta ova žega i nemaju uvijek gdje da se sklone. Evo nekih savjeta ornitologa kako da pomognete pticama za vrijeme visokih temperatura.

Kako možete da pomogete pticama za vrijeme visokih temperatura

Prvi način – pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosto mjesta blizu koga postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se pojilište uvek moglo napuniti svježom vodom.

Najsigurnije za male ptice je pojilište na uzdignutom postolju (plastičnom, betonskom ili napravljenom od nekog drugog glatkog materijala), na kome je posuda postavljena najmanje metar iznad tla, kako bi bila teže dostupna mačkama. Sama posuda ne bi trebalo da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do 7 cm.

Druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će dijelom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu. Posude mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, no u tim slučajevima ih vjerovatno neće posjetiti toliko puno ptica različitih vrsta.

Naravno, u prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Iz tog razloga, bazen je bolje postaviti u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje slijeću stalno vrebati mačke i psi. Manja je mogućnost da će to biti posebno štetno ukoliko je bazen sakriven među višom vegetacijom. Konačno, ni običnu ponudu tepsije sa vodom ptice neće potpuno odbiti kada prigusti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision