Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Kako će se pad eura odraziti na konvertibilnu marku?

Euro nastavlja pad u odnosu na dolar i bilježi najnižu vrijednost u zadnjih dvadeset godina. Euro je trenutno manji od dolara i više se ne postavlja pitanje da li će nego kako će se ovo odraziti na našu valutu koja je fiksno vezana za euro.
Evro je uveden 1. januara 1999. i tada je vrijedio 1.19 dolara. Godinu kasnije je pao ispod 1 dolara. Krajem 2002. jedan evro je ponovo vrijedio više od jednog dolara. Najjači kurs evra bio je 2008., kada je jedan evro vrijedio 1.60 dolara. U Centralnoj banci BiH kažu da i pored ovog kolebanja evra naši građani nemaju razloga za paniku.
“S obzirom na to da je KM vezana za euro, kupovina KM se vrši po fiksnom kursu koji je svih ovih godina doprinio postizanju ciljeva monetarne politike kroz, između ostalog, očuvanje monetarne stabilnosti, kao i očuvanje finansijske stabilnosti”, navode iz banke.
Konvertibilna marka, možemo biti sigurni, neće devalvirati u odnosu na evro, ali će zato dijeliti njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom.
„Ako ćemo raditi konverziju ništa ne gubimo u euru, ali obzirom na smanjenu cijenu eura jasno je da tih nekoliko posto koliko je dolar jači i biće još jači što dulje rat bude u Ukrajini trajao toliko ćemo mi ni krivi ni dužni gubiti na vrijednosti svoje valute“, smatra direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle. 
Rast dolara u odnosu ne samo na evro nego i sve druge valute, poručuju ekonomisti, imaće nekoliko negativnih posljedica na BiH. To su rast spoljnog duga koji je u dolarima, poskupljenje energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision