Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Kakav je socio-ekonomski status nastavnog osoblja: Plata u obrazovanju manja od prosječne u FBiH

Samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su nastavili raditi na poboljšanju socio-ekonomskog statusa radnika u obrazovanju, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Poskupljenja uzrokovana brojnim faktorima na tržištu u težak položaj su stavili i uposlenike u nastavno-obrazovnom procesu zbog čega su određeni kantoni posegnuli za mjerama pomoći i ovoj kategoriji društva. Ipak, samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su imali sluha za te mjere.

Novim kolektivnim ugovorima koji su dogovoreni između Sindikata i vlada kantona donijele su brojne pogodnosti za nastavno osoblje, a Šatorović ističe da još uvijek postoje problemi u pojedinim kantonima gdje je plaća radnika u obrazovanju manja od prosječne plaće u FBiH.

“To je za akademske građane degradirajuće. Imamo i pozitivne promjere poboljšanja socijalnog položaja uposlenika u obrazovanju, i to u: Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, gdje smo postigli dogovore i unaprijedili položaj nastavnika i učitelja. Napravili smo dobre kolektivne ugovore i naše članstvo zadovoljnije ulazi u novu školsku godinu”, kazao je Šatorović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision