Srijeda, 13. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Kakav je put BiH u Europsku uniju

 

Bosna i Hercegovina još nije spremna i zaostaje u procesu evropskih integracija za drugim državama u regiji.

Umjesto bolje regionalne saradnje, koja je ključna u ovom procesu, zemlje regiona pokazuju sukobe, međusobne razmirice i nejedinstvo, pokazala je analiza Spoljnopolitičke inicijative BH i nevladinih organizacija za ovu godinu.

„Jasno je da tokom mandata ove Komisije i ovog Parlamenta neće biti daljnjeg proširenja. Nijedna zemlja kandidatkinja nije spremna. Zemlje kandidatkinje moraju u pregovorima dati najveći prioritet vladavini prava, pravosuđu i osnovnim pravima.”

JEAN-CLAUDE JUNCKER, predsjednik Evropske komisije (2017)

Jasan stav Evropske unije iznio je predsjednik Evropske komisije još 2017. godine, uz dodatno pojašnjenje da nema mjesta nesigurnosti i nestabilnosti u Evropskoj uniji. Ni danas Bosna i Hercegovina nije spremna i zaostaje u procesu evropskih integracija za drugim državama u regiji, ističu iz Panevropske unije BiH.

OSMAN TOPČAGIĆ, predsjednik Panevropske unije BiH, bivši šef Misije BiH pri EU

“Vrlo je iznenađujuće da nakon objave mišljenja Evropske Komisije povodom zahtjeva za članstvo BiH u EU izostaje bilo kakva reakcija ili ozbiljna rasprava o onome što nam je zadano kao prioritet. Mi zapravo nemamo jedan pravi plan adresiranja ovih prioriteta.”

Sve više građana želi pristup naše zemlje Evropskoj uniji. Kao razloge navode garanciju mira i stabilnosti, slobodu kretanja i vladavinu prava, pokazala su istraživanja Direkcije za evropske integracije BiH. Ograničenih demokratskih mehanizama, građanima ostaje mogućnost izbora i glasanja za one koji bi trebali implementirati standarde Evropske unije.

RASIM IBRAHIMAGIĆ, Inicijativa za monitoring evropskih integracija

“Sve dok političke partije, odnosno izabrani predstavnici i predstavnice koji trenutno sjede u institucijama ili koji pretenduju da obnašaju vlast u narednom periodu ne budu odlučni u smislu pokretanja stvari sa mrtve tačke u kontekstu EU integracija, ne možemo očekivati nikakav napredak.”

Bolja regionalna saradnja je od ključnog značaja na putu ka Evropi. Neophodno je i bolje funkcioniranje institucija, implementacija odluka Suda za ljudska prava, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, pokazuje analiza Vanjskopolitičke inicijative BH i nevladinih organizacija.

DARIJA RAMLJAK, Direkcija za evropske integracije BiH

“Kada govorimo o evropskom putu, reforme su te koje se moraju raditi.Dobili smo određene putokaze za otvaranje pregovora, kandidatski status se ne spominje u Izvještaju, ali se spominje da je 14 ključnih prioriteta pretpostavka za otvaranje pregovora.”

DAVOR VULETIĆ, Vanjskopolitička inicijativa BiH

“Albanija i Makedonija su zaustavljene na svom daljem putu, ostatak regiona također. Ono što nama ostaje u perspektivi je ta perspektiva a ne članstvo u Evropskoj uniji. Mnogo toga je na nama. Pogrešno je tražiti izgovore u ponašanju EU i odgovorima EU da se zaustave procesi u BH.” Transcript Start: 19:12:49 Duration: 00:00:19
Bosna i Hercegovina ne može mnogo očekivati o pitanju evropskih integracija, sve dok političke elite ne shvate da EU standarde moraju implementirati kao nešto što je potrebno cijeloj zemlji i društvu, zaključuju iz Vanjskopolitičke inicijative.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision