Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Septembra. 2022. Zanimljivosti
Kada se bere kukuruz?

Kad se bere kukuruz? Berba i spremanje kukuruza u klipu vrlo je važno je za poljoprivredna domaćinstva koja se bave stočarstvom pa je potrebno tačno znati kada je vrijeme branja kukuruza.

Kukuruz je biljka koja jednolično sazrijeva i ne osipa se pa se njegova berba obavlja u punoj zriobi. Zbog toga je vrlo važno znati tačno kada se bere kukuruz.

Berbu kukuruza je potrebno obaviti čim prije jer odugovlačenje berbe smanjuje prihode. Nastaju štete koje čine ptice, glodari i divljač. Stabljike se polegnu ili se prelome pa se kombajnom više ne mogu obrati.

Kukuruz se bere u tehnološkoj zrelosti, a tehnološka zrelost nastupa u različito vrijeme što zavisi od načina korištenja kukuruza.

Berba kukuruza kod ranih kukuruza počinje već u avgustu, a kasni hibridi dozrijevaju od septembra. Za jesenje dekoracije i dobivanje sjemena, kukuruz se bere 4-5 sedmica kasnije.

Evo kada se bere kukuruz po vrstama branja

Berbu kukuruza u klipu započinjemo kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30 %.
Treba paziti da se skladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi. Ako se skladišti vlažniji kukuruz, potrebno je ventiliranjem osušiti kukuruz.

Berba kukuruza u zrnu se vrši pomoću žitnih kombajna sa specijalnim hederom za otkidanje klipova kukuruza. Dobiveno sirovo zrno kukuruza moguće je uskladištiti na duže vrijeme.

Kada se bere šećerac?

Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz šećerac je potrebno što brže uskladištiti ili ga treba potopiti u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza.

Izvor:agrosavjet.com

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision