Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Kada će se konstituirati Dom naroda federalnog parlamenta

Iako su svi uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine spremni, na domaćoj političkoj sceni ipak, aktuelne, nesuglasice oko nametnutih izmjena visokog predstavnika. Ko će novim brojem delegata blokirati, a ko deblokirati rad vlasti na federalnom nivou? Kome potezi viskog predstavnika u BiH idu na ruku?

Neće biti nikakvih problema oko Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje, poručio je ovo Fuad Kasumović nakon sastanka “Osmorke” u Zenici. Povod da OHR-u uputimo upit da li će i do kojih izmjena propisa doći, i šta je s formiranjem vlasti na federalnom nivou i zadanim rokovima.

OHR

“Zadatak je političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom te dogovore sveobuhvatnu koalicionu platformu.”

FUAD KASUMOVIĆ, Bosanskohercegovačka inicijativa–Kasumović Fuad

“Veoma brzo slijedi izmjena propisa kako se to radi. (milsite na visokog prestavnika) Pametnom je dovoljan i išaret, pa sve je doneseno da se deblkira i to i naednih nekoliko dana.”

Iz SDA na ovakve najave kažu da su nedopustive. Mogle bi se, kako navode, očekivati ogromne političke, pa i društvene turbulencije, posebno ako bi Šmit mijenjao propise na način da preferira jednu političku koaliciju.

MIRSAD ZAIMOVIĆ, SDA

“Otvara se pitanje, da li možda na kraju očekivati da se u Ustav direktno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i ‘Osmorka’ i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH.”

šmitovu odluku su, odmah, politički lideri ocjenjivali kao štetnom što se upravo sada i pokazuje, smatraju iz Naše stranke.

DAMIR ARNAUT, Naša stranka

Gospodin Šmit je u medijima govorio da je njegov motiv bio da se ne dozvoli nametanje izborne volje hrvatskom narodu a ustvari je sada doveo do situacije da bošnjački narod ne može izabrati svog legitimnog predstavnika, već da je jedina opcija da SDA predloži nekoga poput Melike da bude poptpredsjednica a ni ovih zadnjih osam godina nije ništa uradila. 

Inače, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je 30. decembra izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Šmidtovim izmjenama povećan je broj delegata pa federalni dom naroda, čine 80 delegata, po 23 iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba, te 11 delegata iz reda Ostalih. 

Izvor:bhrt.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision