Četvrtak, 11. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Aprila. 2019. Bosna i Hercegovina
“Kad je NATO u pitanju za BiH postoji samo plan A”

Robert Pszczel, visoki dužnosnik NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan, ispred NATO stožera kazao je da BiH nema pravo na plan ‘B’ s obzirom na to da po pitanju pristupa Alijansi postoji samo plan ‘A’.

– BiH ima mnogo toga za uraditi, a ključna riječ je reforma. Možete računati na NATO savez, ali i pojedince koji ga predstavljaju u ispunjavanju zadataka koji vam ostaju. Za pristupanje NATO-u postoji samo plan A. NATO je pružio podršku, ali na BiH je sada da učini korak dalje, istaknuo je.

Podsjetimo, u Parlamentarnoj skupštini BiH u tijeku je manifestacija obilježavanja 70. godišnjice osnutka Sjevernoatlantskog saveza (NATO) koju je organizirao Centar za sigurnosne studije u suradnji s Komisijom za NATO integracijski proces u BiH.

Veleposlanik Mađarske u BiH Krisztián Pósa kazao je da je cilj promoviranje NATO-a u BiH.

– Naš zadatak kao kontakt NATO Veleposlanstva je promoviranje NATO-a u BiH. Mi želimo djelovati u oba pravca između Beuxellesa i BiH. Iz našeg iskustva želimo približiti građanima BiH što znači biti članica Alijanse.

Zamjenik ministra Vanjskih poslova Josip Brkić, istaknuo je da na današnjoj konferenciji, kroz dijalog želimo vidjeti kakvi su to programi partnerstva između NATO-a i zemalja regije.

– Važna tema o kojoj ćemo također razgovarati je nevojni aspekt suradnje unutar Sjevernoatlanskog saveza. Važnost vojnog segmenta suradnje koji BiH ima sa savezom je neosporna i velika, ali javnosti trebamo objasniti i koncept nevojne saradnje unutar saveza – kazao je Brkić.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš ističe ekonomsku situaciju zemalja članica.

– Ovim događajem obilježavamo 70 godina sigurnosti i stabilnosti. Kada analiziramo ekonomsku situaciju zemalja članica Saveza vidimo da je njihova ekonomija znatno napredovala od trenutka pristupanja Paktu, pa cak i od trenutka aktiviranja MAP-a, istaknula je Pendeš.

– Upitani o stavu Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prisutni ističu da se ne žele miješati u unutarnju politiku u našoj zemlji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision