Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Jozsef Pandur – Evropa ne može biti potpuna bez država Zapadnog Balkana

Proces proširenja Evropske unije (EU) ostaje i dalje najbolji alat za jačanje mira, prosperiteta i sigurnosti u Evropi, kazao je na prijemu povodom desete godišnjice pridruživanja EU Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije – zajedno sa Estonijom, Latvijom, Litvanijom, Maltom i Kiprom šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Peter Sorensen. Spomenute zemlje su 1. maja ove godine proslavile desetu godišnjicu pridruživanja Evropskoj uniji, a večeras je u zgradi delegacije Evropske unije u BiH tim povodom održan prijem.
Ulazak tih deset država u Evropsku uniju značilo je najveće proširenje do tada, koje je podiglo broj članica na 25 zemalja. Iako se deset godina ne može smatrati značajnim historijskim periodom, ipak, mnogo znači na ljestvici prikupljenog iskustva. “EU se i u 2014. godini fokusira na jačanje ekonomske uprave i institucionalnih kapaciteta svih demokratskih institucija i javne uprave pogotovo u zemlji domaćinu, BiH, a kako bi se bolje zadovoljile potrebe šire javnosti”, kazao je Sorensen. Prema njegovim riječima, EU će nastaviti težiti ka tome da sve zemlje, potencijalne članice EU, nastave dinamiku ispunjavanja zahtjeva u oblasti reformi, kao što je to učinilo ovih deset zemalja. “U BiH želja građana su vrlo jasne i mi smo sigurni da proces proširenja može pomoći da se njihove težnje i ostvare”, kazao je Sorensen. Ambasador Mađarske Jozsef Pandur podsjetio je na priključenje zemalja EU prije deset godina. “Ovaj trenutak je bio od historijskog značaja za cijelu Uniju, Evropa je jednako postala politički, ekonomski i kulturološki jača. Put koji je vodio do priključenja nije bio lagan, vrlo česte su se trebale donijeti iznimno teške odluke”, pojasnio je Pandur. Kako je kazao, Evropa ne može biti potpuna bez država Zapadnog Balkana, uključujući i BiH. “Smatramo da je integracija BiH u EU njen isključivi zalog za suverenitet, integritet, razvoj i modernizaciju”, kazao je Pandur. Osam zemalja centralne i istočne Evrope, tačnije Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Poljska, Litvanija, Slovačka i Slovenija, zajedno sa Kiprom i Maltom, primljene su u Evropsku uniju, čime se broj članica povećao sa 15 na 25 zemalja.
Ukupna populacija EU se time povećala sa 379 na 454 miliona stanovnika. Priključenje pomenutih zemalja, 2004. godine, bio je čin najveće teritorijalne i populacijske ekspanzije evropskog bloka u njegovoj historiji. Sedam od ovih zemalja bivše su članice Istočnog bloka, jedna nekadašnja republika bivše Jugoslavije, te dvije mediteranske zemlje. Večerašnjem prijemu prisustvovao je veliki broj zvanica, istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision