Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2023. Svijet
Jezivi podaci iz Pojasa Gaze: Svakog dana bude ubijeno ili ranjeno više od 400 djece

Više od 400 djece dnevno biva ubijeno ili povrijeđeno u izraelskoj opsadi Gaze, saopćila je u srijedu Agencija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), ponavljajući pozive na trenutni humanitarni prekid vatre.

Oko 3.500 djece je ubijeno, a više od 6.800 djece je povrijeđeno tokom 25 dana kontinuiranog bombardovanja od 7. oktobra, navodi UNICEF u saopćenju te dodaje da to ne može postati novo normalno.

“Djeca su već previše toga pretrpjela. Ubijanje i zarobljavanje djece mora prestati. Djeca nisu meta”, stoji u saopćenju koje je objavljeno nakon drugog uzastopnog dana smrtonosnih izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalya u sjevernom pojasu Gaze.

“Prizori pokolja koji dolaze iz kampa Jabaliya u Pojasu Gaze nakon napada jučer i ponovno danas su užasni i užasni”, rekao je UNICEF.

Agencija UN-a saopćila je kako još nema procjene broja poginulih djece iz logora. Medicinski službenici na terenu rekli su za CNN da su stotine ozlijeđenih i ubijenih, uključujući mnogo djece, nakon zračnih napada.

Izraelska vojska rekla je da je ciljala i ubila nekoliko militanata Hamasa u kampu i tvrdi da čini sve što može kako bi smanjila civilne žrtve. Hamas je u utorak oštro zanijekao prisutnost jednog od svojih komandanata u kampu.

UNICEF je podsjetio da su izbjeglički kampovi zaštićeni međunarodnim pravom i da strane u sukobu imaju obvezu poštivati i štititi civile od napada.

“UNICEF ponavlja svoj hitan poziv svim stranama u sukobu na trenutni humanitarni prekid vatre, kako bi se osigurala zaštita sve djece i siguran i neometan humanitarni pristup za dostavu pomoći koja spašava živote u velikom broju širom Pojasa Gaze, u skladu s Međunarodnim humanitarnim pravom”, stoji u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision