Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2023. Zanimljivosti
Jeste li probali posoliti lubenicu prije jela?

– Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljeno parče lubenice u rukama. U to vreme je moj prijatelj insistirao na tome da to moram da probam tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu, zaista je bolja posoljena – ispričala je Nikol Veston, poslastičarka iz Los Anđelesa nakon što je odlučila da uguši sve predrasude u svojoj glavi i proba tu kombinaciju.

Ravnomjerno nanijeti

– So čini lubenicu slađom jer kreira slano slatki kontrast i tako omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentriraniji, intenzivan ukus. So, također, potiče proizvodnju pljuvačke, što lubenicu čini još sočnijom – pojasnila je.

– Trik za uspjeh je staviti vrlo malo soli, odnosno raspršiti to ravnomjerno po cijelom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, “ubit ćete” njenu slatkoću i morat ćete da uzmete novi komadom – dodala je na Bakingbites.com.

Manja količina

– Možete upotrebljavati bilo koji vrstu soli, uključujući kuhinjsku, ali ja radije koristim krupniju morsku ili košer so. Kuhinjsku so je lakše raspršiti po lubenici, ali krupna morska so daje veći slano-slatki kontrast, dok je u isto vrijeme potrebna manja količina. Također, lubenica odlično ide uz feta sir, ima sličan učinak – otkrila je ova poslastičarka, prenosi 24sata.hr. 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision