Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2021. Zanimljivosti
Jesen je najbolje vrijeme za sadnju ORAHA

Pored toga što je dobar za vaše zdravlje i ima ukusan plod, drvo oraha uljepšava vaše dvorište. Plod oraha u kombinaciji sa čokoladom ili kakao kremom odličan je fil za tortu. U tekstu pročitajte detaljne savjete kako bi trebalo saditi jednu od najpopularnijih sorti oraha kod nas.

Sadnja oraha

Orasi se često „sami“ niču ali se lako gaje i iz sjemena. Drvo koje se razvije iz sjemena mora da bude staro od 8 do 12 godina da bi dalo plod. Ipak, ovakvom sadnjom ne garantuje se da će ono naslijediti sve osobine one sorte od koje ste uzeli plod za sadnju. Postoje sorte koje plod daju nakon 5 godina, kada kupite sadnicu oraha ona je u prosjeku stara 2 godine tako da treba proći još 3 prije prvog roda.

Najbolje lokacije za sadnju oraha su osunčani predjeli, ali zaštićeni od vjetra. Tlo koje je podložno mrazu nije pogodno za gajenje oraha. Idealno zemljište za sadnju oraha je plodno tlo sa dobrom drenažom, sa pH vrijednošću između 6 i 7, mada se toleriše i od 4,3 do 8,3.

Preporučuje se jesenja sadnja. Plan sadnje obavlja se ovisno o namjeni oraha i vrstama sadnica. Može se saditi na razmake 10 x 10 m, 10 x 9 m, ali i 5 x 5 m, što je slučaj u intenzivnim nasadima sa slabo bujnim sortama, tako da broj sadnica po hektaru može varirati od 90 do 400. Ako sadimo orah s međukulturom, odabrat ćemo naravno onaj veći razmak.

Pojedina stabla  oraha sadimo tako da svojom sjenom ne štete drugim biljkama, posebno stoga što kalemljeni orah ne raste toliko u visinu kao nekalemljeni orah. Kalemljeni orasi dosižu punu rodnost poslije 15 godina, kada krošnje popune cijeli prostor. Do tada se redni i mogući međuredni prostor može popuniti nekom drugom voćnom vrstom koja će roditi u najkraćem vremenu. Stari se vinogradi također mogu zasaditi orasima te ih se postupno, po potrebi iskrči (izvadi staro trsje).

U nasad je potrebno posaditi nekoliko sorti radi stranooplodnje i boljeg podudaranja cvjetanja ženskih i muških cvjetova.

Sadnja oraha sa drugim biljka

Orasi proizvode inhibitor rasta junglon, koji ima negativan uticaj na bilje koje raste pored ili blizu oraha. Eksperimentalne studije pokazuju da junglon može da okupira disajni sistem biljaka i da spriječi da one dobiju potrebne nutrijente i vodu. Iako postoji mnogo biljka kojima orah ne odgovara, ima i onih koji mogu da prežive napade junglona.

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

Njega oraha

Kompostiranje

Savjetuje se da se pri sadnji oraha ne dodaje kompost do korenja,već da se dodaje malo komposta po površini kada su biljke veoma mlade. U drugoj godini rasta dodavanje oko 10 litara tečnog komposta u proljeće zadovoljiće cjelogodišnju potrebu za azotom. Previše azota može dovesti do razvoja bolesti kod oraha.

Zalivanje

Zalivanje je potrebno tamo gdje je godišnja količina kiše po metru kvadratnom ispod 600 mm. Zalivanje kod mladih biljaka treba izvršiti sa oko 20 litara vode na 2 nedelje. Izbjegavajte kontakt vode i lišća da bi ste izbjegli bolesti.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision