Wednesday, 8. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2021. Zanimljivosti
Jeftino i dekorativno – Napravite mini vrt u paletama

Palete možete iskoristiti na tako mnogo načina, ali ovaj vrt je sigurno jedan od najboljih, posebno ako nemate dovoljno prostora. A, možete ga smjestiti i na balkon.

Ovakvo rješenje za vaše cvijeće i biljke je veoma povoljno i zaista impresivno. Zadiviće i vaše najkritičnije prijateljice i komšinice.

Prvo pronađite paletu. A, i to nije tako teško. Raspitajte se kod firmi, koje prevoze veliku opremu i materijale (recimo, štamparije) ili, na kraju krajeva, možete ih i kupiti u velikim centrima za dom i vrt.

Kada imate paletu, vrijeme je da prikupite i ostali materijal. Naravno, morate nabaviti zemlju za cvijeće (dvije velike vreće, konsultujte se sa prodavcem u centru za vrt gdje kupujete), 16 paketa sadnica (cvijeća ili ljekovitog bilja – 6 u paketu ili više), agrotekstilna podloga, kojom ćete prekriti paletu (ili dobar gusti, čvrsti materijal, koji propušta vodu i vlagu), klamerica i šmirgl papir.

Što se tiče cvijeća preporučujemo da birate: kadife, neven, vrtni slak.

Očistite paletu, popravite je, zakucajte esker ako treba negdje, šmirglom izravnajte drvo da se ne biste povrijedili na iverice. (Ukoliko želite da paletu prefarbate, koristite vodootpornu boju i ostavite je posle farbanja da se dobro osuši).

Dno palete i strane prekrijte agrotekstilnom podlogom i klemaricom je dobro pričvrstite za drvo. Ukoliko vam se čini da nije dovoljno čvrsto ili da je tanko, podebljajte sa još jednim slojem. Bitno je da je sav materijal dobro pričvršćen za paletu i da nema rupica kroz koje bi zemlja ispadala.

Položite paletu na dno i u prvi red poredajte biljke ili cvijeće, ali gusto, da bi vrt bio što čvršći, da zemlja ne bi ispadala. U paletu stavite zemlju iz vreća (dodajte je i na prvi red, koji ste već formirali). U svaki red gusto zasadite biljke, da bi držale zemlju čvrsto na mjestu.

Zalijte i ostavite u ležećem položaju da se sve sjedini i očvrsne. Podignite paletu i stavite je na mjesto u dvorištu ili na balkonu, koje vam najviše odgovara.

Trebate imati na umu da je posao najbolje obavljati sa vrtnim rukavicama. Redovno zalivajte biljke.

Detalje izrade pogledajte u videu ispod:

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision