Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Region, Vijest dana
Jeftiniji roming u regionu na čekanju

Smanjenje cijena rominga u regionu i njihovo izjednačavanje sa cijenama u lokalnom saobraćaju, koje je bilo najavljeno za januar naredne godine, najvjerovatnije će biti odgođeno, jer države još nijesu uskladile potrebnu zakonsku regulativu, pišu Dnevne novine.

Podsjećamo da je Sporazumom o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, koji su 29. septembra u Budvi potpisali nadležni ministri Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, predviđeno da se u narednih 30 dana urade neophodne izmjene zakona i time stvori pravni okvir za postepeno ukidanje tarife za roming od 1. januara 2015.

To, međutim, do sada nije urađeno zbog čega će građani regiona sačekati na niže cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu.

U Ministarstvu za informaciono društvo i tehnologije (MIDT) Dnevnim novinama je saopšteno da je potpisanim sporazumom predviđeno da će regulatori ostvariti neophodnu koordinaciju, kako bi obaveze u svim zemljama potpisnicama počele istovremeno i bile istovjetne.

“Sporazum je potpisan na bazi reciprociteta i veoma je važno da sve aktivnosti budu istovjetne i istovremene, kako bi naši građani bili cjenovno zaštićeni prilikom korišćenja rominga u zemljama regiona. Ako mi promijenimo zakon, a druge države, sa kojima smo potpisali sporazum to ne urade, onda smo samo oštetili naše građane i operatore”, naveli su u Ministarstvu.

U tom slučaju, kako pojašnjavaju, roming bi bio snižen i ukinut za one koji bi dolazili u Crnu Goru, ali ne i za naše građane prilikom njihovog boravka u tim zemljama.

Predsjednik EKIP-a Zoran Sekulić tvrdi da nema problema u implementaciji sporazuma.

“Očekujemo da sada Ministarstvo to proslijedi Vladi kako bi se utvrdio predlog zakona i stvorio pravni osnov da EKIP može naložiti mobilnim operaterima snižavanje cijena rominga. Ovo kašnjenje ne bi trebalo da proizvede negativne posljedice, računam da ministarstva koordiniraju da to bude u isto vrijeme u svim zemlj ama nakon čega bi regulatorna tijela preduzela ono što je u njihovoj nadležnosti”, rekao je Sekulić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision