Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Jedna od najstarijih zgrada u Veneciji otvorena za javnost

Poznato je da Veneciji ne nedostaje turista, ali njena posljednje otvorena atrakcija ima za cilj da iskoristi problem prevelikog turizma u gradu usmjeravajući posjetioce na društvenu odgovornost.

Neoklasična fasada zgrade izgrađene u ranim 1500-im nakon što je ranija verzija uništena u požaru, jedna je od najpoznatijih razglednica Venecije.

Sada, po prvi put, posjetitelji mogu pristupiti četvrtom i posljednjem spratu, gdje je postavljena stalna izložba ispod kosog krova zgrade.

Zgrada koja je bila sjedište italijanske osiguravajuće kompanije Generali od 1832. godine, prošla je petogodišnju obnovu koju je vodio arhitekta Dejvid Čiperfijeld (David Chipperfield).

Dok je Generali zadržao kancelarije na drugom spratu zgrade, a treći će iznajmiti, četvrti će postati sjedište Human Safety Net, projekta koji pomaže rizične osobe i porodice, uključujući izbjeglice.

Dio toga je i hi-tech izložba kakva se rijetko viđa u Veneciji. Umjesto da pokriva istoriju ili umjetnost, “Svijet potencijala” se bavi društvenim vještinama putem tehnologije.

Praktični eksponati, osmišljeni su da posjetiocima usađuju promišljenost i empatiju, uključuju igre timskog rada i jednu vježbu u kojoj posjetioci mogu podići loptu u vazduh isključivo snagom koncentracije.

Kupovinom ulaznice za izložbu (od čega polovina ide na The Human Safety Net) posjetioci mogu da pristupe i kafiću na četvrtom spratu, koji ima dvije krovne terase koje su usmjerene pravo na kupole bazilike Svetog Marka i čuveno zvono.

Terase nemaju pogled na trg, jer se nalaze ispod krovne linije zgrade. Međutim, sobe na posljednjem spratu imaju prozore koji gledaju na područje za koje se kaže da ga je Napoleon nazvao “soba Evrope”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision